НОВИНИ

Нов скандален случай: Медици в спор за пациент в тежко състояние, върнат от болница

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 13.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
Регионални

Пореден случай на пациент в тежко състояние, върнат от болница. Мотивът отново е, че няма места.

Случаят стана известен, след като в социалната мрежа беше публикувано видеоклип, от който се вижда как линейка на спешна помощ стига до инфекциозна клиника. Там пациентът бива прегледан на място в линейката и дежурният лекар в Инфекциозна клиника казва: "Нямаме места".

Лекарката от Спешна помощ пък уточнява, че се касае за пациент в изключително тежко състояние с бронхопневмония, дихателна недостатъчност, много ниска сатурация, изключително рисково е да бъде местен, където и да било на друго място, но дежурният лекар отново казва:

"Нямаме места, не можем да го приемем. На този пациент преди това е направен бърз тест за коронавирус, който е бил отрицателен". Тогава близки на пациента сами намират място в друга болница. линейката тръгва натам, но думите на лекарката са: "Не знам дали ще издържи". Това се вижда във видеото.

Проверка на БНТ показа: Случаят се развива на 11 ноември рано сутринта. Това са едни от последните работни минути на нощната смяна на Спешна помощ, които се отзовават на този спешен сигнал. Карат пациента първо в Спешното отделение на Университетската болница "Свети Георги", тъй като той е съмнителен за коронавирус, но е с показания за спешен прием в Спешно отделение. От там тъй като е съмнителен го изпращат в инфекциозна клиника, където се оказва, че няма места точно за съмнителни пациенти.

Един от дежурните нощни екипи на Спешната помощ поемат пациента рано сутринта на 11 ноември. Мъжът е с двустранна бронхопневмония, с дихателна недостатъчност и с отрицателен бърз тест за коронавирус. Първоначално го карат към спешното отделение на университетската болница "Св. Георги", но от там го насочват към Инфекциозната клиника, защото е съмнителен за коронавирус.

"Това се развива малко преди 8 може би, вероятно защото съвпада с рапорта и със смяната на дежурните екипи в инфекциозна болница се стига до това, че екипът дълго време стои пред болницата, като иска да предаде болния. Това е на края на дежурството, това обслужване продължава може би повече от час и половина-два" , каза д-р Иван Стойнов - директор на Спешна помощ - Пловдив.

Мъжът е прегледан от дежурния лекар в линейката и след това е отпратен, защото в този момент не е имало свободни легла за пациенти, съмнителни за COVID-19.

"Няма къде да ги изолираме и се оказва, че сутринта в 11 чакат три линейки отвънка. Не само че нямаме легла в болничните стаи, но са заети и амбулаториите, където преглеждаме пациенти. Няма и къде да преглеждаме вече. Какъвто и да е той трябва да го преглеждаме на стълбите", каза проф. Марияна Стойчева - началник Инфекциозна клиника УМБАЛ "Св.Георги".

Според проверка на областния щаб обаче, в този момент в други здравни заведения в града е имало над 40 стаи за пациенти, съмнителни за коронавирус. Това е показала електронната система, която в реално време следи местата в болниците.

"Няма да защитавам и обвинявам никой. Ако коректно се подава информацията в системата, няма да стигаме до подобни случаи. Не може при 111 свободни места и от тях 42 стаи за непотвърден COVID-19 да стигаме до подобен случай", каза Дани Каназирева - областен управител.

"Така се е случило. Всички сме много уморени. Разберете, че всички болници, Спешна помощ, всички сме много уморени вече", каза д-р Иван Стойнов - директор на Спешна помощ - Пловдив.

Ето защо спешните медици настояват в битката с COVID-19 да се включат активно и личните лекари.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години след терора в Париж: Франция остава под риск от ислямистки нападения
5 години след терора в Париж: Франция остава под риск от ислямистки нападения
Каракачанов: Никой не е оказвал натиск върху правителството заради Скопие
Каракачанов: Никой не е оказвал натиск върху правителството заради Скопие