НОВИНИ

Има ли нискомолекулярни хепарини за бременните в аптеките

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 13.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Здравният министър Костадин Ангелов провери създадената организация за разпространение в аптечната мрежа на допълнителни количества нискомолекулярни хепарини.

В сряда той се срещна с представители на фармацевтичния сектор заради сигнали за недостиг на медикаменти и нискомолекулярни хепарини за бременните. След разговорите увери, че е създадена организация за разпространение на допълнителни количества.

"Проверих аптеката в III Градска болница - азитромицин има, нискомолекулярен хепарин също, това са най-търсените антибиотици. Проведох разговори с основни доставчици на аптеки, те ме увериха, че във всички аптеки има достатъчно количества", съобщи министърът след като провери наличностите и в аптека в Студентски град.

Лекарства за лечение на COVID-19 изчезнаха от аптеките. Каква е причината?

На сайта на Изпълнителната агенция по лекарства вече е публикуван списък на всички аптеки, където ще има разпределени допълнителни количества нискомолекулярен хепарин. До края на утрешния ден в цялата страна в аптеките, които са в сайта на ИАЛ, ще бъдат направени доставки, обеща министърът.

"Азитромицин, Ремдесивир - не лекуват коронавирус, използват се за профилактика, не провеждайте самолечения. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за увеличаване на имунитета. Не се презапасявайте", апелира отново проф. Ангелов.

ВАП сезира здравното министерство за недостига на лекарства в болници и аптеки

"Щеше да е много опасно клиниката по трансплантации в "Александровска" да продължи да бъде там, защото пациентите са с потиснат имунитет. Според мен колективната оставка е с личен характер", коментира министърът скандала с преместването на Клиниката по нефрология и трансплантации.

Днес пациенти с бъбречни трансплантации се събраха пред Министерството на здравеопазването. Те протестираха срещу решението единственият диспансер за бъбречно трансплантирани в страната да бъде превърнат в COVID отделение.

Казусът с трансплантираните - къде ще бъдат лекувани и наблюдавани

Самата Клиника по нефрология и трансплантация пък ще бъде преместена в общата Клиника по нефрологии към УМБАЛ "Александровска болница".

Здравният министър коментира и промяната в часовия диапазон за пазаруване на хората над 65 г. Подробности за "зеления коридор" четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандали в НС заради личните асистенти. Какви промени приеха депутатите (ОБЗОР)
Скандали в НС заради личните асистенти. Какви промени приеха депутатите (ОБЗОР)
Екзотични бодливи свинчета се родиха в бургаския зоопарк
Екзотични бодливи свинчета се родиха в бургаския зоопарк