НОВИНИ

Казусът с трансплантираните - къде ще бъдат лекувани и наблюдавани

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:18, 12.11.2020
Чете се за: 01:53 мин.
Още
Снимка:

Директорът на Александровска болница проф. Борис Богов все още не е приел оставките на началника на клиниката по нефрология и трансплантации проф. Емил Паскалев и тези на екипа му. Проф. Богов е категоричен, че ще се възползва от законовия седемдневен срок, за да вземе решение.

До колективната оставка се стигна след решението за преместване на клиниката по нефрология и трансплантации.

Крайното решение е клиниката по нефрология и трансплантации заедно с пациентите да бъде преместена в клиниката по нефрология.

Днес директорът на болницата заяви, че пациентите ще бъдат обслужвани от лекарите именно в тази клиника, тъй като екипът на проф. Паскалев е подал оставка.

Според проф. Богов екипът на клиниката по нефрология е толкова добре подготвен, колкото и екипа на проф. Емил Паскалев.

Коментар от страна на проф. Паскалев до момента все още нямаме. А пациенти се притесняват, че след преместването за тях ще се грижат хора, които нямат необходимия опит и подготовка.

Началникът на клиниката по трансплантации в Александровска болница подаде оставка

Абдикация от пациентите - така директорът на Александровска болница определи подадената оставка на проф. Емил Паскалев.

Проф. д-р Борис Богов, директор на УМБАЛ "Александровска": Безотговорно поведение, безотговорно отношение. Това е акт не на лекар, който.. не говоря за Хипократова клетва, но човек с претенции, че обича пациентите си и се е грижел цял живот за тях, да ги изостави в един такъв момент.

Вчера за БНТ проф. Паскалев заяви, че мотивите за оставката му са лични. Днес не успяхме да се свържем с него за коментар.

Единствената клиника с диспансер за трансплантирани става COVID отделение

Въпреки споровете преместване на клиниката така или иначе ще има. А директорът на лечебното заведение е категоричен, че след това трансплантираните пациенти ще бъдат добре обслужвани.

Проф. д-р Борис Богов, директор на УМБАЛ "Александровска": Ангажимент на клиниката по нефрология е от другата седмица всеки един да бъде позвънен по телефона да се уговори среща по тяхна възможност, когато желаят да дойдат. Няма да бъдат изоставени в нито един момент.

Доц. Ангел Кунчев определи ситуацията като детински спор и мерене на сили.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Няма да има пациент, който да не бъде обслужван. Но няма нужда и от всичко това, което натоварва и самите колеги, а естествено, че тези пребазирания са временни и естествено, че дай Боже ако напролет всичко е точно, всичко ще се върне на местата си и ще продължи да работи.

Сега обаче пациентите се притесняват, че за тях ще се грижат хора, които нямат достатъчно опит и подготовка, за да следят лечението им.

Заварин Балтаджиев, трансплантиран пациент: Ние сме доста рискови с оглед на имуносупресията, която взимаме, имунната система ни е слаба и при допир при някой с вирус или нещо друго за нас това може да бъде фатално. Това, което се случва, не е нормално. Тази държава на 99% от хората, които сме трансплантирани не ни е помогнала изобщо. Ние сами сме се оправяли, сами сме търсили средства.

Кети Видинлиева, майка на трансплантиран пациент: Дори се чудя дали си заслужава да водя поредната битка срещу здравната система или по-добре да вложа всички мои усилия, аз знам, че мога и да напусна държавата с трите ми деца. Да аз мога да отида да работя в Германия като сестра.

Заради преместването на клиниката утре бъбречнотрансплантирани ще протестират пред здравното министерство. Хората са категорични, че така застават зад една обща кауза - достъп до адекватна грижа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърфисти изобретиха морско кошче за отпадъци
Сърфисти изобретиха морско кошче за отпадъци
За месец седмокласник три пъти е поставен под карантина
За месец седмокласник три пъти е поставен под карантина