НОВИНИ

Емил Радев: България е последната държава в ЕС с вечни длъжници

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 12.11.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

България е последната държава в Европейския съюз, в която има вечни длъжници. Десетки хиляди хора са принудени да преминат в сивата икономика, защото не могат да сключат нормален трудов договор.

Това заяви в "Още от деня" евродепутатът Емил Радев по повод приетите от правната комисия в парламента промени в Закона за задълженията и договорите, който вече предвижда 10-годишна давност. Промените са предложени от "Обединените патриоти" и ГЕРБ.

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ:

"След внасянето на законопроекта направихме доста широк и сериозен дебат. Направихме работна група с представители на Висшия адвокатски съвет, съдии от ВКС, Федерация на потребителите, Камарата на частните съдебни изпълнители и много други специалисти, и всички опасения, че някой може да злоупотреби с този институт, ние приехме такива норми, че да не се използва този механизъм за освобождаване недобросъвестно от задължения. Вчера се прие, че срокът на давността ще спира да тече по време на делото, така че опитващите се да мамят, няма да успеят".

Емил Радев беше категоричен, че приетите на второ четене промени ще преустановят практиката да се преследват хора за дългове, които са минали срок от 10 години.

"Изкарали сме извън обхвата на този законопроект търговците, тези, които са съдружници в дружества по чл.357 от ЗЗД, изкарахме неоснователното обогатяване, непозволеното увреждане, вземанията за издръжка, за възнаграждения, за обезщетения по трудовия кодекс, така че направихме много прецизен и гарантиращ и кредиторите, и длъжниците текст", открои той.

Евродепутатът обясни, че промяната касае и заварените случаи, но когато има висящи изпълнителни дела, срокът ще се брои от момента на стартиране на изпълнителното дело.

"Тези, които са осъдени от съда пък, срокът ще тече от момента на съдебното решение, така че да има време да се образуват изпълнителните дела. Всички други, които нито са осъдени, нито имат висящи изпълнителни дела, срокът започва да тече от момента, в който вземането е станало изискуемо", обясни Радев.

Евродепутатът изрази надежда този законопроект в най-скоро време да бъде окончателно приет.

"По досието за върховенството на закона и обвързването с изплащането на евросредства съм докладчик от страна на ЕНП още от миналия мандат на парламента. От ЕНП подкрепихме въвеждането на такъв режим по обвързването на изплащането на евросредства с върховенството на закона", коментира Емил Радев и подчерта, че не бягат от отговорност и от евродебат.

Той беше категоричен, че България няма проблеми с върховенството на закона и държавата ни не може да бъде санкционирана за това. Нашата държава стриктно изпълнява задълженията си.

Радев коментира и темата за отношенията ни със Северна Македония, като призова да оставим дипломатите да си свършат работата, като изрази увереност, че българското правителство има много постоянна политика, която не загърбва и българските интереси.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парижки форум за мир: Лидерите призовават за обединен отговор срещу пандемията
Парижки форум за мир: Лидерите призовават за обединен отговор срещу пандемията
Четвърти и пети класове от 16 училища в Бургас минават на онлайн обучение
Четвърти и пети класове от 16 училища в Бургас минават на онлайн обучение