Феноменът "Вечният длъжник": След 10 години дълговете падат

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:31, 11.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Ще се сложи ли край на феномена "вечният длъжник" у нас? Днес правната комисия в парламента прие единодушно предлаганите от "Обединените патриоти" и ГЕРБ промени в Закона за задълженията и договорите, който вече предвижда 10-годишна давност.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: България остана единствената държава в ЕС, която на практика има вечни длъжници. Трупат се лихви, законовата лихва е изключително висока, трупат се разноски по изпълнителните дела и всичко това на практика може да продължи безкрайно. Даже когато умре длъжникът, неговите наследници, ако приемат наследството, приемат и дълговете. Това касае над 600 000 български семейства.

Христиан Митев - депутат от "Обединени патриоти": Става въпрос за парични задължения на физически лица без да се включват търговците, без да се включват задълженията за издръжка, задълженията, свързани с изплащането на трудово възнаграждение, обезщетения по Кодекса на труда и задължения, произтичащи от неоснователно обогатяване и непозволено увреждане.

Филип Попов - депутат от "БСП за България": Нека да припомня, че има още един законопроект - т.нар. Закон за фалит на физическите лица, който доста по-цялостно урежда тази материя по посока стимулирането на длъжника да върне взетото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Официално: Нови мерки срещу коронавируса влизат в сила от 12 ноември
Официално: Нови мерки срещу коронавируса влизат в сила от 12 ноември
Изборните резултати в САЩ са необратими, Тръмп отказва да признае поражението
Изборните резултати в САЩ са необратими, Тръмп отказва да признае поражението