НОВИНИ

Йордан Камджалов с нов спектакъл по музика на Петър Дънов

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 11.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Диригентът Йордан Камджалов представи премиерата на звуково-пространствения спектакъл, създаден по музика на Петър Дънов "Етюди на бъдещето".

Идеята на проекта е чрез абсолютна свобода и импровизация да бъде създадено уникалното усещане, че всяка една песен представлява едно ново раждане.

Артистите от хора на Музикална лаборатория за Човека и GENESIS ORCHESTRA се отправят в търсене на пространство, което ражда звук и звук, който ражда пространство.

Музика на абсолютното съдържание - така диригентът Йордан Камджалов описва идеята, по която работи почти 20 години. А кулминацията на труда му е проектът "Етюди за бъдещето". Вдъхновен от учението и музиката на Петър Дънов, завладян от науката, изкуството и философията, спектакълът представлява преплитане на абсолютната свобода и абсолютния ред.

Йордан Камджалов, диригент: В този момент на търсенето и раждането на уникалността на момента е шанс да се създаде нещо качествено, нещо радикално различно и това нещо се получи. Това е един скок без парашут, чието приземяване виждаме в този звуков-пространствен продукт. Така да се каже, използваме една техника, която наричаме вграждане на звуков генетичен материал, с който се създава това ново раждане на следващата песен, на следващия трак, на следващото творение. Между тях няма никакво прекъсване и те представляват една линия, точно като самия живот.

Маестро Камджалов реализира композицията на пространството и звука в зоната на абсолютния риск, което той определя като зона на абсолютно творчество.

Стажант-репортер: Софи Цветкова



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна котка валидира пощенска марка за карнавала в Габрово
Черна котка валидира пощенска марка за карнавала в Габрово
След примирието: Протести в Армения, руските сили заемат позиции в Нагорни Карабах
След примирието: Протести в Армения, руските сили заемат позиции в Нагорни Карабах