НОВИНИ

За първи път депутати заседаваха дистанционно

Скандали в парламента заради онлайн кворума

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 11.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Със скандал започна работата на парламента, след като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева не допусна за гласуване предложение на БСП за изслушване на здравния министър. Социалистите пък оспориха кворума, събран с онлайн регистрация на народни представители.

За първи път в историята на Народното събрание депутати се включиха онлайн в днешното пленарно заседание.

За първи път депутати участват онлайн в пленарно заседание

Управляващи и опозиция се скараха, след като предложението на БСП за изслушване на здравния министър за COVID епидемията не бе подложено на гласуване от председателя на Народното събрание с мотива, че то не е входирано по стандартния ред, нито, че БСП са се регистрирали за днешния пленарен ден.

Георги Свиленски, БСП за България: "Отново нямате кворум, 121 минус петте колеги, които ги изнасилили да бъдат на мониторите, отново нямате кворум. Г-жо Дариткова, ние не искаме БСП да чуе министъра, българските граждани искат да разберат какво се случва в здравеопазването, да разберат къде да се лекуват в коя поликлиника да идат."

От ГЕРБ обвиниха БСП, че се държи безотговорно, когато държавата се нуждае от работещ парламент.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: "Вашата наглост е безмерна. Продължавате да саботирате дейността на НС, продължавате да се криете по кулоарите на НС и се явявате тук само тогава, когато ние успеем с усилия да осигурим кворум, не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение".

След спад на напрежението парламентът забрани употребата на наргилета от деца, с поправки в Зaкoнa зa зaкрилa нa дeтeтo, въвeждaщи дoпълнитeлни oгрaничeния нa упoтрeбaтa нa издeлия зa пушeнe, рaзлични oт тютюнeвитe.

Окончателно: Парламентът забрани употребата на наргилета от деца

Малко след 12.00 ч. поради липса на кворум, парламентарното заседание бе преустановено.

Отцепилите се от левицата депутати поискаха поименна проверка на присъстващите, след като управляващите отказаха да оттеглят промени в Трудовия кодекс, предвиждащи увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно. От БСП също се обявиха срещу текстовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След примирието: Протести в Армения, руските сили заемат позиции в Нагорни Карабах
След примирието: Протести в Армения, руските сили заемат позиции в Нагорни Карабах
Ще носят ли учениците в Благоевград маски и в класните стаи?
Ще носят ли учениците в Благоевград маски и в класните стаи?