НОВИНИ

Правителствени хеликоптери ще транспортират болни от COVID, ако се наложи

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:38, 11.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди правителствените хеликоптери да транспортират пациенти с коронавирус при необходимост.

По време на правителственото заседание се проведе дискусия за COVID мерките у нас със здравния министър, шефа на "Пирогов", новия началник на COVID отделението в Инфекциозна болница в София и главния държавен здравен инспектор.

Ден след като стана ясно, че е преборил коронавируса, премиерът се включи в дебат по темата с медици.

Бойко Борисов, министър-председател: Но този път и аз професионално вече се включвам, защото съм бил опитен и съм минал през всичките фази, в които се хващат за гушите Кунчев, Мангъров, Балтов, Мутафчийски и Ангелов, кой е прав и кой не. Така че, мога да бъда много неутрален арбитър.

Здравният министър: Няма недостиг на медикаменти, използвани за лечение на пациенти с COVID

Първата тема в дебата - лечението с ремдесивир и кръвна плазма от преборили коронавируса.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Много малка част от пациентите са показани за лечение с ремдесивир. Ако всички се включат, рискуваме да увредим хора.

Бойко Борисов, министър-председател: Те дават толкова тежки отражения. Направо ни смазват след това.

Лечението се предписва по протоколи. От понеделник и кръвният център във Варна ще може да снабдява болниците. Медиците и премиерът обсъдиха и кога е най-добре заразен да бъде приет в болница.

Бойко Борисов, министър-председател: След 10-тия ден идва адът. Пазете местата за тези 10-и-14-и ден, 9-и -15-и. Там трябва да сме сигурни, че човекът трябва да влезе в болница, ако не се оправи.

Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Преди 7-ия ден почти не се налага хоспитализация.

Министър Ангелов: Доц. Мангъров се включва в битката с коронавируса


Новият шеф на COVID отделението в Инфекциозна болница поиска личните лекари да проследяват инфектираните си пациенти.

Доц. Атанас Мангъров - СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров": Могат да се заразят, но ако тях ги е страх, че могат да се заразят, можеха да станат счетоводители и да карат онлайн. Тоест всеки трябва да си изпълнява задълженията.

Бойко Борисов, министър-председател: Единствената ми молба към теб е да се отнасяме с уважение към докторите и сестрите, защото са ни много чувствителни, уморени са и за това да ценим техния труд.

Как се разпределят болничните легла за COVID пациенти в столицата

Борисов разпореди още:

Бойко Борисов, министър-председател: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло. Всички вие сте познати лица, пред болниците от време на време минете по коридорите, да ви видят, да успокойте, потупайте.

Премиерът обясни и защо у нас няма пълен локдаун. "Това е груба грешка. Вече всички знаят, че има пандемия. Трябва ли ние да казваме със заповед на хората прибирайте се. Пазиш себе си, като не искаш да се пазиш, като дойдеш пред другите хора, ей така, Мангъров, ще си сложиш маската! У вас може да си ходиш както си искаш. Даваш пример", коментира Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атракция през зимата - кенгуру в Сандански
Атракция през зимата - кенгуру в Сандански
Най-старият сладкар в Благоевград още прави торти
Най-старият сладкар в Благоевград още прави торти