НОВИНИ

Как се разпределят болничните легла за COVID пациенти в столицата?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:45, 07.11.2020
5160
Чете се за: 00:51 мин.
След новините

Координационният център за разпределение на болни с COVID-19 в столичните болници все още няма електронна система, която да позволява в реално време да се разбере в коя болница има свободни легла.

Екипът нa "По света и у нас" стана свидетел на усилията да се намери легло в интензивно отделение на пациент, който дни преди това бе настанен в болницата в Своге, защото в София нямаше място за него. Той почина, докато се търсеше реанимация.

Беше очаквано, че броят на заразените рязко ще се повиши. Системата обаче започна да скърца още в първата седмица на това повишение. От болнично лечение се нуждаеха повече хора, отколкото легла бяха предвидени от държавата.

На 3 ноември в София има 60 свободни легла - така пише в имейла, който всяка сутрин пристига в Координационния център. Втори имейл пристига в 15.30 ч. - с обновена информация. На единственото място в столицата, на което решават кой пациент в коя болница да бъде лекуван, не знаят в реално време къде има свободни легла. Електронна система просто няма.

След като пристигне линейка, трябва да се звъни на болница след болница, докато някой се съгласи да приеме пациента. През това време линейката чака.

Обръщаме внимание и на един сериозен проблем - въпреки увеличения брой на местата в COVID отделенията последните дни, интензивните легла са отново на границата - и това няма как да няма последствия.

Кой трябва да Координира координационния център и защо онлайн системата е толкова трудна - гледайте анализа на Мая Димитрова.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на европейското арт кино
Отбелязваме Деня на европейското арт кино
ЕС и НАТО поздравяват Байдън и Харис
ЕС и НАТО поздравяват Байдън и Харис