НОВИНИ

Вместо COVID хотели: Банско предлага да приема пациенти за рехабилитация

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 07.11.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Хотелиери в Банско с нова идея как да се включат в борбата срещу коронавируса. Вместо да се превръщат в карантинни хотели, от Съюза на туристическия бизнес предлагат да настаняват пациентите от болниците за рехабилитация, а в самите лечебни заведения да се освободят болнични легла за пациенти с COVID-19.

Хотелите, които останат празни през зимата, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани - това предложиха от Министерството на туризма и в някои градове хотелиери обявиха, че имат готовност да подкрепят идеята.

В Банско обаче не са сигурни, че това е най-правилният начин хотелите да се включат в борбата с коронавируса заради многото неизвестни около самата идея, а и заради негативните последствия, които най-вероятно ще има за един хотел, в който са били настанени хора с опасен вирус като COVID-19.

Затова предлагат друго. Идеята се е зародила на събрание на хотелиерите в курорта, а предложението вече е изпратено до Министерството на туризма.

Банско въвежда мерки за безопасност във всички туристически и търговски обекти

Ако един хотел се превърне в болница за пациенти с COVID-19 или база за карантиниране на заразени, негативите за него в бъдеще ще са много, смятат от бранша.

"Ако хотелът се превърне в болница, едва ли ще има добра заетост следващите години, тъй като това е нещо, което ще отблъсне туристите. Второ, нашите обекти не са пригодени за такава нужда. Те биха могли да се адаптират, но не смятам, че ще бъде полезно без медицински персонал", обясни Рая Коева, хотелиер.

Освен това в хотелите в зимните курорти има много повече текстил, който е труден за почистване и дезинфекция и неподходящ за хора с опасно заразен вирус.

"По-скоро тази идея ни даде повод да се замислим за нещо по-рационално. Всички настанени пациенти или планирани пациенти за рехабилитация в националните болници за рехабилитация да бъдат преместени в нашите хотели. Мислим, че това е много по-подходящо и по този начин ще освободим здравната система, ще освободим легла в истински медицински заведения", каза Рая Коева.

Преди две години всички СПА центове у нас бяха категоризирани по европейските стандарти и в тях работят подготвени специалисти.

"По закон ние трябва да имаме кинезитерапевти, рехабилитатори, масажисти - всички тези неща в нашия СПА център са налице. Можем да започнем дето се казва още от утре да приемаме тези наши гости. Не говорим за болни, говорим за гости, които трябва да се възстановяват след болести", каза Бурхан Немутлу, мениджър на хотел в Банско.

Почти без чуждестранни туристи ще бъде зимният сезон в Банско

По този начин ще се подпомогнат също местните производители и ресторантьори, допълват от бранша.

Иначе ски сезонът в Банско започва след месец. Резервации почти няма, запитванията са плахи и хотелиерите не могат да планират програмата си за най-силния месец декември.

По темата работиха: Антония Сукалинска, Димитър Балджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и НАТО поздравяват Байдън и Харис
ЕС и НАТО поздравяват Байдън и Харис
Единствената клиника с диспансер за трансплантирани става COVID отделение
Единствената клиника с диспансер за трансплантирани става COVID отделение