НОВИНИ

Битката за Белия дом приключи

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:38, 07.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света

Изходът от битката за Белия дом вече е ясен.

  • Преброяването на гласовете не е завършило, но Джо Байдън си осигури 279 електори и резултатът не може да бъде обърнат.
  • Републиканецът Доналд Тръмп остана с 214 гласа и няма шансове да изпревари своя опонент.
  • Тръмп оспорва резултатите в съда.
  • Вицепрезидент ще бъде Камала Харис - първата жена на толкова висок държавен пост в Съединените щати.
  • Джо Байдън ще произнесе обръщение в 20 ч. американско източно стандартно време или 3 ч. тази нощ българско.

Вече прииждат поздравления за новоизбрания президент от цял свят. Първи бяха лидерите на Великобритания, Испания, Германия, Франция и Европейският съюз.

ЕС и НАТО поздравяват Байдън и Харис

Поздравления отправи и българският премиер Бойко Борисов.

"Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис! Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество", пише Борисов във Фейсбук профила си.

Победата на Байдън на практика беше сигурна, но я обявиха, след като той спечели 20-те електорални гласа на щата Пенсилвания. При обработени 98% от бюлетините той води пред Тръмп с над 34 000 гласа.

Изборът на Байдън бележи изгрева на нов ден на надежда за Америка, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Прогнозите за победа на Байдън се основават на неофициални резултати от щатите, които приключиха броенето, но и на очакваните резултати от щати като Уисконсин, където броенето продължава. Демократът получи 74 милиона гласа - повече от всеки други кандидат-президент на Съединените щати.

В Туитър победителят заяви, че е поласкан от избора на американците и сега е време за преодоляване на разделението от предизборната кампания и обединение на страната.

Опонентът му Тръмп привлече 70 милиона гласа - втори резултат в историята при безпрецедентна избирателна активност от повече от век. Щабът на републиканеца започна серия от съдебни оспорвания, но не представи доказателства за изборни измами.

По-рано Джо Байдън изрази увереност в победата си, но се въздържа от победна реч и очерта най-належащите проблеми.

Джо Байдън е новият президент на САЩ

"С всеки час става ясно, че рекорден брой американци - от всички раси, вероизповедания, религии, избраха промяната пред още от същото. Те ни дадоха мандат за действия по COVID, икономиката, климатичните промени и системния расизъм. Те дадоха заявка, че искат страната да се обедини, а не да продължи да бъде разделена."

По-рано пред Ройтерс анонимен републикански представител отбеляза, че само Доналд Тръмп не вижда, че мачът е приключил.

В Туитър Доналд Тръмп написа:

"Джо Байдън не бива да претендира неправомерно, че вече е избран за президент. И аз мога да предявя такава претенция. Съдебните дела тепърва започват."

78-годишният Джо Байдън се завръща в Белия дом след два мандата като вицепрезидент при Барак Обама. Демократът ще е най-възрастният държавен глава в американската история. Досега този рекорд се държеше от загубилия Тръмп, който е на 74. Байдън води със себе си и първата жена вицепрезидент на страната. И двата лагера сравняваха значимостта на вота с изборите по време на Гражданската война от 19-ти век и Великата депресия. Джо Бадън мечтае за Белия дом през по-голямата част от 50-годишната си политическа кариера. Сега постижението на живота му ще е и най-голямото му предизвикателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Дер Класикер" не разочарова: Пет гола, още два отменени, но накрая отново Байерн ликува
"Дер Класикер" не разочарова: Пет гола, още два отменени, но накрая отново Байерн ликува
Александър Донски опита, но Карацев се оказа непреодолимо препятствие
Александър Донски опита, но Карацев се оказа непреодолимо препятствие