НОВИНИ

Джо Байдън - вицепрезидентът в битка за Белия дом

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:04, 03.11.2020
Чете се за: 02:30 мин.
По света

Бивш вицепрезидент и любимец на афроамериканската общност - Джо Байдън се е устремил към Белия дом за втори път, но този път - като президент. Политик с дългогодишен опит, който дава надежда на мнозина, че Съединените щати ще сложат край на разделението, което в момента се е настанило в обществото. Кой е Байдън и кои са тежките събития, превърнали го в човека и политика, който е днес?

Битка за душата на Америка - така Джо Байдън определя каузата на своята кампания за президент.

Джо Байдън, кандидат за президент на Демократическата партия

"Ако дадем осем години на Доналд Тръмп в Белия дом, той ще промени завинаги и из основи характера на нашата нация, нашата същност, а аз не мога да гледам безучастно."

Джо Байдън излезе от сянката на вице на президента Обама и влезе в главната роля - на претендент за най-високия пост. С амбицията да е повече от алтернатива за противниците на Доналд Тръмп, като предложи визия за Америка в пълен контраст с неговата. И с обещанието да се стреми към преодоляване на разделението в страната.

Джо Байдън, кандидат за президент на Демократическата партия

"Днес, нашият дом е разделен. Но това, приятели мои, не може да продължава. Изправени сме пред твърде много кризи. Имаме много работа. Чака ни светло бъдеще и не можем да разбием кораба си в плитчините на гнева, омразата и разделението".

От битката с COVID-кризата до ролята на Америка в света - той няма допирни точки с президента. Байдън многократно осъди подценяването на пандемията от Тръмп, което е коствало живота на толкова много американци.

Джо Байдън, кандидат за президент на Демократическата партия

"220 хиляди американци са мъртви. Дори да не чуете нищо друго от това, което ще кажа тази вечер, чуйте това: никой, който е отговорен за това, никой, който е отказал да поеме отговорност за смъртта на толкова много хора, не бива да остава на поста президент на Съединените американски щати".

Обяви се за безплатно тестване за COVID-19 на всички, за директна финансова помощ за семействата и заеми за подпомагане на бизнеса, пострадал от кризата. Байдън е за увеличаване на минималното заплащане от сегашните 7,5 долара на час на 15 долара на час. Икономическият му план с името "Build Back Better" е насочен към две основни групи - младите и "сините якички" или работническата класа. Приоритет за него е запазването на Обамакеър - законът, който даде достъп до здравеопазване на милиони американци.

Джо Байдън, кандидат за президент на Демократическата партия

"За разлика от президента, аз мисля, че здравеопазването не е привилегия. То е право. Всеки трябва да има правото на достъпно здравеопазване".

Като сенатор има принос за приемането на закон срещу насилието над жени, но е критикуван за друг - за така наречения криминален закон, който полага основите на оценявани сега като порочни практики срещу чернокожите. Признава, че в страната има институционален расизъм и намира решението в социални и икономически програми за подпомагане на малцинствата.

Джо Байдън, кандидат за президент на Демократическата партия

"Не вярвам, че трябва да избираме между законност и ред, и расова справедливост в Америка. Можем да имаме и двете. Като президент ще отправя ясно и недвусмислено послание към нацията: В Америка за омразата няма място."

Байдън е за инвестиране на трилиони долари в зелена енергия, за връщане на страната в Парижкото споразумение за климата, за възстановяване на отношенията със СЗО, за възстановяване на доверието на старите съюзници - като страните от НАТО. Познат е по света от годините на вицепрезидент. Беше в съвършен тандем с президента Обама, с когото ги свързва дългогодишно приятелство.

1972-ра е повратна в живота му. Едва на 30 години, изненадващо печели срещу влиятелен републиканец място в Сената от щата Делауеър. Месец по-късно съпругата и дъщеричката му загиват в катастрофа, а двамата им синове Бо и Хънтър са ранени.

Байдън полага клетвата за поста до леглото на едно от момчетата в болницата. Това е началото на 36 години служба в Сената. През първите години пътува с влак до Вашингтон, за да бъде вечер с момчетата.

Втората му съпруга Джил приема да се омъжи за него едва на петото предложение за брак. След подписването, двамата заедно със синовете на Байдън гледат мюзикъла "Ани" на Бродуей. По-късно се ражда дъщеря им. През 2015 година синът му Бо Байдън, който е в зората на блестяща кариера в Демократическата партия, умира от мозъчен тумор.

Байдън умее да печели сърцата...да разсмива...и да трогва.

На 77 Байдън би бил най-възрастният президент. В тандем с енергичната Камала Харис изглежда готов за предизвикателството. Да поеме кормилото на страната, на която е служил цял живот.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимални температури между 12° и 17°
Максимални температури между 12° и 17°
Доналд Тръмп - нестандартният президент на САЩ
Доналд Тръмп - нестандартният президент на САЩ