НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: Вече гласуваха 93 милиона американци

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:10, 03.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Голямото американско гласуване достигна кулминацията си днес. В годината на COVID-19, след изтощителна кампания и рекордно масово предварително гласуване, американците стигнаха до финала на президентските избори - уморени и нетърпеливи да разберат кой ще победи и как страната ще продължи напред с раните от пандемията.

Вече гласуваха 93 милиона от общо близо 240 милиона американци с право на глас. В днешния вторник, вотът по стара традиция започна в Диксвил Ноч, Ню Хемпшир в полунощ и ще приключи в Аляска. Избирателите гласуват не само за президент, но и за представители в Конгреса, като трябва да определят 435 -те представители в Долната камара, както и 34 места в Сената, няколко губернатори, както и на местно ниво - съдии, шерифи. Провеждат се и местни референдуми по много въпроси - в четири щата, например - решават дали да узаконят марихуаната. Но решаващата битка е за Белия дом.

Джо Байдън - вицепрезидентът в битка за Белия дом

Кандидатът на демократите Джо Байдън ще посрещне края на изборния ден и резултатите тук, в Делауеър. Намираме се пред Чейс център - конферентен център в сърцето на Уилмингтън, където Байдън ще отправи тази вечер обръщение към нацията пред ограничена аудитория и със спазването на всички мерки. Така Байдън ще остане докрай верен на себе си и на стила си през цялата кампания. Няма нищо случайно в избора на Байдън - тук, в Чейс сентър през август той прие номинацията на партията с обещанието да бъде съюзник на светлината, не на мрака и с думите "Време е да се обединим и да превъзмогнем мрачните времена".

Този град е изключително важен за Байдън. Тук, през 1972 г. той се превръща в изгряващата звезда на Демократическата партия, като сензационно печели място в Сената само с 3000 гласа преднина пред влиятелния и опитен републиканец Кейл Богс. Тогава победата му е шеметна, той е на 29, с него се идентифицират младите, подкрепят го чернокожите избиратели и тези, които печели с неподправеното си умение да общува непосредствено с хората.

Доналд Тръмп - нестандартният президент на САЩ

Същите оръжия използва и сега. Победата тогава е началото на славна политическа кариера – 36 години в Сената, 8 години като вицепрезидент. След два неуспешни опита да се бори за президентския пост, участието му в надпреварата сега събира целия опит и мъдрост, натрупани досега. Дали ще спечели, решават избирателите. Но Байдън обеща да приеме резултата, какъвто и да е. А ако спечели, да бъде президент на всички, дори и на тези, гласували против него.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в САЩ: Кои са проблемите пред новия президент?
От нашите пратеници в САЩ: Кои са проблемите пред новия президент?
Още пари за първа линия: Кабинетът планира да отпусне допълнителни средства
Още пари за първа линия: Кабинетът планира да отпусне допълнителни средства