НОВИНИ

Двама лекари вече координират настаняването на пациентите с COVID-19 във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 03.11.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Регионални

Двама, а не един са вече лекарите в Инфекциозната клиника във Варна, които определят кои пациенти с COVID-19 имат нужда от болнично лечение и координират къде да бъдат настанени.

Това се наложи, за да се избегне струпването на линийки с болни, които чакат да бъдат прегледани. Миналата седмица пациент почина в линейка пред клиниката, докато чакаше решение за прием.

Линейки, които чакат пред Инфекциозната клиника във Варна през последните дни, са обичайна картина. Единственият инфекционист, който трябва да реши кой и къде да бъде приет в болница, е тясното звено.

Д-р Иван Здравков, зам.-директор на Центъра за спешна помощ - Варна: Куриозно е, че реанимационен екип, който трябва да бъде освободен максимално бързо, стои 4 часа. А същевременно още 5 или 6 наши екипа са били пред инфекция. Технологично не може да бъде обработен един пациент за 3 минути. Този пациент бива разпитван, изписвана терапия, търси се отделение със свободни легла.

Медиците в Бургас искат единна комуникационна система в борбата с коронавируса

Миналата седмица пациент във Варна почина, докато чака да бъде приет в Инфекциозната клиника.

Д-р Иван Здравков, зам.-директор на Центъра за спешна помощ - Варна: Докато чакат, той се влошава, обаждат се в нашата регионална централа, пращаме реанимационен екип, но за съжаление пациентът почина пред инфекции в линейката.

В Центъра за спешна медицинска помощ във Варна няма проблем с броя на линейките и лекарите. От днес в Инфекциозна клиника работи и още един лекар, който преценява състоянието на пациентите за хоспитализация. Ако се наложи ще има и трети медик. В здравните заведения пък се разкриват допълнително места за болни от коронавирус.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Вчера разкрихме 18 легла в "Света Анна", 9 в "Еврохоспитал". До края на седмицата ще заработи и болницата в Девня. Транспортна болница надявам се от понеделник и онкото в Аспарухово. Така че във всички болници ще разкрием отделения за COVID-19. Идеята е до края на другата седмица да имаме минимум 300 легла на територията на Варненска област. 16 от докторите, които са по училищата, са готови да работят, така че има екипи. Не е вярно, че няма медицински екипи.

В битката може да се включат и ДКЦ-та, чиито рентгени в определен час могат да работят за заразени с коронавируса. За настаняване на пациенти може да се ползват и почивни домове на държавни ведомства, заяви областният управител на Варна.

Автор: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската позиция: Не сме готови да подкрепим Северна Македония за начало на преговори с ЕС
Българската позиция: Не сме готови да подкрепим Северна Македония за начало на преговори с ЕС
От нашите пратеници в САЩ: Джо Байдън ще очаква резултатите в Делауеър
От нашите пратеници в САЩ: Джо Байдън ще очаква резултатите в Делауеър