НОВИНИ

Слагат фургони за диагностика на COVID-19 пред всяка държавна болница

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:55, 03.11.2020
5825
Чете се за: 01:19 мин.
Здраве

Фургони за диагностика на коронавирус пред всяка държавна болница. Разпореждането е на здравния министър. Областните и университетските болници имат срок до петък да изпълнят новото изискване.

Линейка със сирена спира пред "Пирогов".

Ако в линейката има пациент със съмнения за коронавирус, той задължително минава през фургоните пред "Пирогов" за преглед и изследвания.

"Вътре може да се вземе пълна кръвна картина, клиничен преглед да бъде направен, да бъде извършена проба за PCR тест", каза проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Тестове за коронавирус във фургон правят и в "Александровска" и втора градска болница в София.

"Облекчава ни много работата, защото по този начин, като влезе един пациент, само той контактува", каза доц. Стефан Узунов - директор на II МБАЛ София.

Служители на Центъра по обществено здраве ще помагат в Столичната РЗИ

До 6 ноември такива фургони трябва да осигурят всички държавни болници в страната.

"Всеки български гражданин, който счете се бе си за спешен или пък счете себе си, че има нужда да бъде консултиран или да му бъде извършено изследване. Няма да има по никакъв начин лимитиране на хората, които имат нужда да бъдат пред тези пунктове", каза проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

От лечебните заведения се надяват да има ясни правила за прегледите във фургон.

"Когато няма ред е просто, ще стане малък хаос. Би следвало да има ред и да се знае кой, кога и за какво", каза доц. Стефан Узунов - директор на II МБАЛ София.

"Линейките при всички случай ще бъдат с предимство, защото при тях случаите са по-тежки. Другите ще трябва да изчакат, когато има възможност, тогава ще им бъде обърнато внимание", каза проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Държавата ще осигури бързи антигенни тестове за прегледите във фургоните, каза здравният министър. Допълни, че до края на седмицата ще бъде готово система за издаване на електронни направления и за тестове за коронавирус от личните лекари.

"Антигенните тестове не могат да служат като тестове, на базата, на които да предприемаме, всички епидемилогични мерки", каза проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

За това отново се обсъжда възможността личните лекари да издават направления за PCR тестове. Решение по въпроса се очаква най-късно в началото на следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позиция на журналистите от дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ
Позиция на журналистите от дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ
След скандален рожден ден на общински съветник в Пловдив: Ресторантите затварят в 23:30
След скандален рожден ден на общински съветник в Пловдив: Ресторантите затварят в 23:30