Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Служители на Центъра по обществено здраве ще помагат в Столичната РЗИ

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 03.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
живо служители центъра обществено здраве помагат столичната рзи

20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи от днес ще се включат в работата на Столичната регионална здравна инспекция. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, в т.ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и др.

10 допълнителни коли на МВР ще помагат на Спешна помощ в София

Най-добре е тези предписания за положителн установени пациенти с коронавирус да се връчват на хартия, защото те са основание за издаване на болничен лист. "Ако продължи да се увеличава броят на заболелите и хора, които трябва да бъдат поставени под карантина, може да предприемем и уведомяване по електронен път и със SMS", съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Такава е и ситуацията в Германия. Колегите там вече се отказаха да търсят и правят епидемиологични проучвания, а разчитат на съвестта и разума на хората да предупреждават всички лица, с които са контактували, защото усилията на властите, които трябва да извършват тези проучвания, са насочват в други посоки по отношение на контрола на кризата", допълни той.

Столичната РЗИ все още смогва с работата, увери министърът. Командировани са служители и от други дирекции. Той изказа и личната си благодарност към тези служители от Центъра за обществено здраве, че се включват в работата.

Изпълняващият длъжността директор на Столичната РЗИ д-р Илонка Маева ще организира работата на Националния център по обществено здраве и анализи.

Пред медии министър Ангелов съобщи, че до 6 ноември, петък, пред всички държавни лечебни заведения трябва да бъдат поставени мобилни съоръжения – тип фургон, където всеки ще може да се изследва за коронавирусна инфекция. На място ще има медицински екип, който ще консултира гражданите при съмнения за COVID-19. Такова писмо на министъра вече е изпратено до директорите на съответните лечебни заведения.

Националният логистичен център в Министерство на здравеопазването вече работи, като днес на смяна е екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Министърът припомни, че ролята на центъра е да съдейства за бърза връзка между институциите, лечебните заведения, регионални здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ при възникване на затруднения в комуникацията между тях. „Този център не дублира дейността на спешна помощ. В този смисъл на телефоните в логистичния център няма да звънят граждани“, обясни проф. Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов се разминава с Лудогорец, поема тим от Турция
Станимир Стоилов се разминава с Лудогорец, поема тим от Турция
УЕФА обмисля Русия да домакинства Евро 2021
УЕФА обмисля Русия да домакинства Евро 2021