НОВИНИ

10 допълнителни коли на МВР ще помагат на Спешна помощ в София

До дни се очакват още 17 нови оборудвани линейки

живо допълнителни коли помагат спешна помощ софия
bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 02.11.2020
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

10 допълнителни коли ще помагат на екипите на Спешна помощ в София. До сряда се очаква да пристигнат още 17 нови оборудвани линейки, които да облекчат работата на спешната помощ. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по повод създадената организация по оказване на спешна медицинска помощ.

"Видяхте, че имаше затруднения при обслужването на пациентите в София. Затова решихме с министър Христо Терзийски и по разпореждане на премиера Бойко Борисов да се осигурят допълнително коли за Спешната медицинска помощ и по-специално за територията на София, където е най-големият проблем. Имаме 25 коли за дневно дежурство на разположение. От днес с още 10 коли екипите ще бъдат увеличени с почти 50% и се надяваме от днес да няма проблем с извозването на пациентите от дома им до лечебните заведения", съобщи министър Ангелов.

И МВР ще вози COVID пациенти. Здравният министър тръгва на проверки по болниците

Тези коли са подходящи за транспортиране до лечебните заведения на леките и среднотежки случаи. В тези коли ще пътуват обучени парамедици и фелшери, за да могат пациентите да бъдат наблюдавани по време на транспортирането, поясни министърът.

В сряда Центърът за Спешна помощ в София ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите.

"Така ще подобрим извозването на пациентите. Основният проблем, на който се дължеше ситуацията с чакането на хората, които имаха нужда от екипи, се дължаха на затрудненото приемане на пациенти в лечебните заведения", уточни министърът.

Те ще са напълно оборудвани и ще бъдат използвани изцяло само за адреси с COVID пациенти, потвърди и д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП-София.

"Здравната ни система би трябвало да издържи на епидемията. Но обстановката е толкова динамична и тези, които ръководят системата, трябва да отговорят динамично на ситуацията", коментира още той.

"Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия

"В социалните мрежи се появи информация, че съм размахал пръст на българските лекари. Няма такова нещо, аз съм им благодарен и съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на такива, които отказват да откриват COVID отделения и да отказват да приемат пациенти", коментира здравният министър. Темата излезе на дневен ред след репортаж на БНТ "Една нощ в линейка".

Това е причината лично да започна проверки изпълнява ли се заповедта ми, съобщи Ангелов. Той потвърди също, че от днес тръгват контролни проверки в частните и държавни лаборатории, тъй като има сериозно забавяне на качване на резултатите в системата. Според подписаните договори те са задължени да публикуват резултатите в Националната система до 9.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова очаква писмени обяснения до утре от директора на Четвърта градска болница
Фандъкова очаква писмени обяснения до утре от директора на Четвърта градска болница
Царско село пусна жалба срещу съдийството на мача с ЦСКА
Царско село пусна жалба срещу съдийството на мача с ЦСКА