НОВИНИ

Възрастна жена всеки ден почиства градинката на герба на Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 03.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Регионални

Баба Мария е 79-годишна жена от Търговище с добра душа, сърце и голяма отговорност. Работила е дълги години като печатарски работник в тогавашната местна печатница, където също много е държала на чистотата на работното място. Обича да казва, че на човек освен в душата му, трябва да е чисто и около самия него.

Баба Мария живее в този блок, който е построен преди половин век. Участвала е и в засаждането на липите пред него. Разказва, че е кореняк джумалийка, а от няколко години редовно, по няколко пъти на ден чисти около блока. Прави го с желание, безвъзмездно, за лично удоволствие и отговорност.

"Тази шума е събрана само днес, метено е два пъти, сутринта и следобед. Чистя, защото така нещо ме кара отвътре, сутрин като стана, изпивам си кафето, поглеждам от терасата, виждам каква шума има отдолу и слизам да чистя, понякога чистя и вечер", каза Мария Бонева.

Възрастната жена не мете пред блока, защото работниците по чистотата не чистят, а защото точно на това място има и нещо, което е много свято за нея:

"Гербът се намира пред моя блок, когато го строиха, не бях много съгласна, защото закрива фасадата на кооперацията. Но след като го построиха и като мине там човек отсреща и го вижда, това ме изпълва с гордост. Ето, до моето жилище е гербът на моят роден град, младежи и чужденци правят снимка с герба. Възприемат ме много добре, дори една жена каза „възхищавам ти се на това, което правиш", каза Мария Бонева.

През пролетта и лятото, когато няма опадали листа, баба Мария пак се грижи за пространството пред блока, като полива тревата и събира отпадъците. И още:

"Когато ме помолят за нещо моите съкооператори, аз се постаравам да им помагам както мога според моите сили. Израснах в много добро семейство, баща ми ни учеше така: "Длъжни сте да уважавате хората и да им помагате колкото можете", каза Мария Бонева.

Мария не мисли да се отказва да поддържа чистотата и красотата около блока си и ще го прави, докато е жива и здрава.

"Докато мога, докато имам сили да мета - ще мета и ще почиствам. Когато отгоре изляза на терасата и видя, че няма листа и видя зелената трева, това ме удовлетворява", казва тя.

Баба Мария споделя, че е горда с двамата си правнука, които са отличници. Вярва, че притежават нейните цели и ценности в живота, и знаят как да ги постигнат.

Автор: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След скандален рожден ден на общински съветник в Пловдив: Ресторантите затварят в 23:30
След скандален рожден ден на общински съветник в Пловдив: Ресторантите затварят в 23:30
Борисов разпореди ГЕРБ да внесат промени в бюджета с повече пари за медици и служители на МВР
Борисов разпореди ГЕРБ да внесат промени в бюджета с повече пари за медици и служители на МВР