НОВИНИ

От нашите пратеници: САЩ избират 46-ия президент

bnt avatar logo
от БНТ
06:14, 03.11.2020
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Днес е заключителната фаза на президентските избори в Съединените щати. Претендентите за Белия дом са действащият президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън.

Изборния ден следят специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Александър Марков и операторите Атанас Атанасов и Владимир Богдански.

Големият ден на изборите в Америка настъпи и всички гледат към Белия дом.

Президентът Доналд Тръмп, който до последно обикаляше ключовите щати от значение за победата, по информация, ще прекара изборната вечер тук, във Вашингтон.

Тръмп заяви три важни неща за тези избори: иска да научи изборния резултат на 3 ноемви вечерта или сутринта срещу 4-и, ще признае резултатите, само ако сметне гласуването за легитимно, ще премахне карантината и осигури ваксина за вируса.

Белият дом е ограден с двуметрова ограда, а центърът на американската столица осъмна със сгради, оковани в дъски срещу евентуални протести.

От нашите пратеници в САЩ: Защо може да не узнаем името на победителя в изборната нощ

Днес всички ще гледат към Флорида и Пенсилвания - двата щата, които се смята, че ще са от решаващо значение за резултата.

Първите избирателни секции ще започнат да затварят около 19.00 ч. местно време - тези на Източния бряг, последни - тези на Западния.

Първите проекции очакваме в малките часове на деня срещу 4 ноември. Ще имаме ли ясни предварителни резултати или неяснота ще се възцари в Америка - предстои да видим.

Америка гласува от няколко седмици, но днес е кулминацията на вота, който пандемията преобрази напълно. Вече е ясно, че изборите ще се запомнят с рекордна избирателна активност, след като предварително подадените гласове надхвърлиха 93 милиона или над 66% от всички гласували през 2016 г. Само пет щата, сред които Тексас, не допуснаха гласуване по пощата, а само в секции за предварително гласуване. Вотът е на фона на нарастващия брой заразени с COVID-19 американци през последните дни, като всеки ден от болестта умираха по 1000 души. Медиите и властите отправиха препоръки как да се гласува безопасно при спазване на хигиенни мерки.

Според избирателната система на Съединените щати, американците гласуват не пряко за президент, а за т.нар. електори, които са общо 538. Печели кандидатът, който събере 270 от тях. Всеки щат изпраща определен брой електори в колегията, в зависимост от населението си, а те на свой ред избират президента.

От нашите пратеници: За живота на афроамериканците в САЩ

Право на глас имат 239 милиона американци, но за да подадат бюлетина, те трябва да са се регистрирали предварително.

Изборите са не само за президент, но и за представители в Конгреса, а големият въпрос е дали демократите ще успеят да спечелят мнозинство в Сената, в момента доминиран от републиканците. Гласува се също за местни власти, съдии, шерифи - изключително важен за хората вот - както и на многобройни местни референдуми по най-различни въпроси, като например дали да се узаконят спортните залози в Мериленд.

В изборната нощ вицепрезидентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще бъдат в Град Уилмингтън, щата Делауеър, където семейството им живее от много години. Те ще бъдат в компанията на кандидатката за вицепрезидент Камала Харис и съпругът ѝ в момента, в който изборните секции затворят и започнат да излизат резултатите от вота щат по щат.

Заедно с медии от целия свят, и БНТ ще бъде в Уилмингтън.

Гледайте включванията на екипа ни в нощта след вота за президент на Съединени щати.

Автори: Цветелина Йорданова, Александър Марков

Оператори: Владимир Богдански, Атанас Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2427 случая на коронавирус, 51 починали, 507 оздравели
2427 случая на коронавирус, 51 починали, 507 оздравели
Атентатори посегнаха на Виена: 4 жертви и 17 ранени
Атентатори посегнаха на Виена: 4 жертви и 17 ранени