НОВИНИ

Убити и ранени в центъра на Виена при терористичен акт

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:57, 02.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Убити и ранени при стрелба в центъра на Виена. Вътрешното министерство обяви, че разглежда инцидента като терористичен акт, извършен от няколко души. Според същия източник един от нападателите е ликвидиран, а друг е избягал. Австрийската агенция АPA съобщава, че са убити един от извършителите и един минувач.

Обществената телевизия ORF предава за общо 15 ранени, включително седем в тежко състояние. Общо шест места са били атакувани тази вечер във Виена и шестте са в непосредствена близост до улицата, където е централната синагога в града. В момента на нападението храмът е бил затворен.

Според Министерството на външните работи в София няма данни за пострадали български граждани към 22:45 ч.

Българският посланик в Австрия Иван Сираков съобщи за БНТ, че един от атентаторите се е взривил с колан с експлозиви в района на синагогата във Виена, съучастниците му са открили огън и са се разбягали в околните улици. Властите не потвърждават, но и не отричат информацията за колан с експлозиви.

Засега не се съобщава за пострадали българи. Полицията призова хората да избягват обществените места и градския транспорт, който вече не спира в центъра на Виена.

В австрийската столица е в ход мащабна операция за сигурност с участието на специалните части. В редица райони на града са организирани пътни блокади.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С валежи днес
С валежи днес
Посланикът ни във Виена: Няма постъпили сигнали за пострадали български граждани след атаката
Посланикът ни във Виена: Няма постъпили сигнали за пострадали български граждани след атаката