Кой действително избира президент на САЩ?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:34, 02.11.2020
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Защо не гражданите, а членовете на Електоралната колегия избират американския президент? Кои са щатите, чийто избор може да се окаже решаващ за изхода от вота? Защо числото 270 е заветният брой гласове, към който се стремят кандидатите?

Доналд Тръмп или Джо Байдън - съвсем скоро ще разберем кой ще бъде 46-ият президент на Съединените щати. Избирателната система отвъд Океана обаче, често е трудна за разбиране на Стария континент, а понякога ражда и прецеденти, като това спечелилият народния вот да не спечели Белия дом.

Така се случи и на изборите през 2016-а, когато кандидатът на Демократите Хилари Клинтън спечели народния вот с 48.5% срещу 46.4% за Тръмп, но загуби този на Избирателната колегия.

Причината - макар и над 233 млн. американци да имат право да гласуват и средно около 50% от тях да го правят, последната дума има електоралната колегия.

Именно Колегията определя кой ще бъде новият президент. С 538 имащи право на глас в нея, победителят се нуждае от подкрепата на поне 270 от електорите. На предишните избори Тръмп спечели повече от необходимото - 306, а Клинтън - 232.

Всеки щат има съответния брой електори, които обикновено са привърженици на една от големите партии. За слабо населени щати като Аляска, Уайоминг и Монтана, техният брой е трима. Най-гъсто населеният - Калифорния, има 55.

Макар и в повечето случаи да се съобразяват с народния вот, се е случвало да подкрепят кандидат по своя преценка, а не този, за когото е гласувало мнозинството в техния щат. На изборите през 2016-а 7 от електорите пуснаха бюлетина за друг кандидат, а именно - петима за Тръмп и двама за Клинтън. В някои щати има закон съответният вот да бъде анулиран, но в други - електорът просто е определян като нелоялен, но с това изходът от изборите не се променя.

Снимки: БГНЕС

И докато някои щати са твърди привърженици на Демократическата партия, а други - на Републиканците, накрая всичко опира до това кого ще предпочетат колебаещите се щати. Тези, в които живеят понякога почти по равно привърженици и на двете партии. Тази година колебаещи се щати са Тексас, Пенсилвания, Охайо, Айова, Флорида, Уисконсин, Джорджия, Северна Каролина, Аризона и Мичиган.

С особено внимание следим изхода от вота и в три щата - Охайо, Тексас и Флорида, които често наклоняват везните в полза на единия кандидат.

Повярваха ли американците, че Тръмп може да направи Америка отново велика? Ще остане ли в Белия дом за втори мандат, или Джо Байдън ще се върне отново там, но този път не като вице, а като президент? Целият свят е в очакване на отговорите.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява сватба в античната вила "Армира" край Ивайловград
Прокуратурата проверява сватба в античната вила "Армира" край Ивайловград
Ще има ли вечерни протести в София?
Ще има ли вечерни протести в София?