НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: Рекордно предварително гласуване

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 02.11.2020
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Часове остават до изборите за президент в Съединените щати. Над 90 милиона американци гласуваха вече предварително, което е рекорд. Кандидатът на демократите Джо Байдън продължава да води пред Доналд Тръмп с около 9%, но разликата между двамата в ключови щати е минимална. Сега да видим какво става във Вашингтон.

С взаимни обвинения, скоростни предизборни обиколки в ключови щати и десетки съдебни дела срещу сроковете за приемане на пощенски бюлетини предизборната кампания в САЩ върви към своя финал.

Президенът Доналд Тръмп ще има днес пет митинга в ключови щати като Севена Каролина, Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Байдън - в Пенсилвания и Охайо.

Във всички тези щати Тръмп изостава от Байдън, но с по-малък процент, отколкото изоставаше през 2016-а от Хилари Клинтън. И въпреки това Тръмп тогава успява да ги спечели в последния момент.

Тръмп обещава 10 млн. работни места, 33% икономическо възстановяване, край на карантината и нова ваксина. Байдън - национална програма за тестване, въглеродно неутрална икономика, да обединява, а не да разделя.

"Ужасно е, че бюлетините ще продължават да бъдат събирани и след изборите, че ще има хора, които ще могат да манипулират вота. Това е много опасно. Ужасно е и във време на компютри и високи технологии, да не знаем резултатите от изборите в нощта на вота, а чак след това. Когато изборите приключат, ще се намесят нашите адвокати", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

"Гласуваме за една по-добра държава. Това искат повечето американци. Никой не може да уплаши гражданите, никой няма право да ги залъгва, че ако гласуват по пощата, вотът им няма да бъде валиден. Това не е така. Повече от 90 млн. души вече гласуваха. Американските граждани искат да бъдат чути! Президентът няма да открадне тези избори", каза Джо Байдън, кандидат-президент.

Големият въпрос е ще признаят ли Тръмп и Байдън резултатите и ще избегне ли Америка хаос по улиците. Според информационния сайт "Аксиос" Тръмп е заявил, че ако в нощта на 3 срещу 4 ноември поведе в три ключови щата, ще обяви победа. По-късно президентът отрече.

През това време центърът на Ню Йорк и Вашингтон се подготвят за протести, като заковават витрините си с дървени плоскости.

Освен че ще счупят рекордите по активност, тези избори ще бъдат най-скъпите в историята - струват 14 млрд. долара.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020" на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нараства недоволството в Европа заради мерките срещу COVID-19
Нараства недоволството в Европа заради мерките срещу COVID-19
Разкриха нови COVID отделения в две благоевградски болници
Разкриха нови COVID отделения в две благоевградски болници