НОВИНИ

Разкриха нови COVID отделения в две благоевградски болници

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 02.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Нови COVID отделения разкриха днес в две благоевградски болници. Заради нарастващия брой заразени, които имат нужда от прием, натискът върху лечебните заведения в цялата страна расте.

Около 40 допълнителни легла за пациенти с коронавирус са разкрити днес в Благоевград, нови COVID отделения са обособени в държавната и в съседната частна болница.

Навсякъде в областта свободните легла са единични или въобще такива няма. Доста сериозно е положението и в Стара Загора - няма места за пациенти с COVID в университетската многопрофилна болница.

В Шумен пък почти половината легла в държавната болница са само за пациенти с коронавирус. Областта е в "червената зона" и броят на заразените постоянно се увеличава.

Проблемът с медицинския персонал там става все по-сериозен, предупреждават от ръководството на здравното заведение.

Препълнени са COVID отделенията в Русе, лекарите - на ръба на силите си

В София пък започват масови проверки в болниците дали са спазили заповедта на здравния министър да преобразуват 10% от леглата за пациенти с COVID.

Четвърто COVID отделение разкриха в благоевградската болница. Леглата за пациенти с коронавирус вече са над 100.

"Над 20% от леглата в нашата болница ще бъдат за лечение на болни с COVID. За съжаление, в последните дни имаше ескалация, имаше много пациенти", каза д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

В Шуменската болница пък са осигурени 160 легла за пациенти с COVID, което е 40% от капацитета на лечебното заведение. Лекарите, медицинските сестри и санитарите в лечебното заведение не достигат, графиците се правят все по-трудно.

"В момента в спешно отделение и в линейки има още 12 пациенти, които към момента трябва да вземем решение къде да бъдат настанени, което е много трудно решение, защото липсва персонал, който да ги обслужва. Ако продължава с тези темпове, не можем да издържим", обясни д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Огромен е натискът и върху Университетската болница в Стара Загора. Инфекциозното отделение е препълнено, всички 93 легла са заети. Места няма и в съседната частна болница. Областният кризисен щаб трябва ще предложи на останалите здравни заведения от областта да увеличат процента на леглата си за COVID пациенти.

"Общоболничното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 е пълно до максимума. Капацитетът са 21 души и един болен се намира в интензивното отделение", каза д-р Иван Калчев - началник на COVID отделение.

Двете отделения за пациенти с коронавирус в Стара Загора вече са пълни

В белодробната болница в Троян свободните легла са 9.

"Ние разполагаме със 79 легла, 69 от тях са определени за COVID-19. Искам да ви уверя, че моите колеги правят всичко възможно, но натискът е много голям от страна на пациенти, на колеги от извънболничната помощ, имам предвид че твърде големи групи от хора са разболяха едновременно, което е голямо предизвикателство за нашия екип", заяви д-р Цветомила Дудевска - директор на Белодробната болница в Троян.

В столицата пък има лечебни заведения, които не са изпълнили нареждането на здравния министър за преобразуване на 10% от болничните легла за пациенти с COVID-19. Според разчетите на здравното министерство, леглата би трябвало да са 1200.

"До момента са разкрити около 700 легла за активно лечение. Разбирате, че имаме още свободен капацитет, който лечебните заведения не са разкрили. Това е основният проблем, върху който сме съсредоточили нашите усилия", каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Започват масови проверки в болниците, предстоят и санкции, обяви още здравният министър.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в САЩ: Рекордно предварително гласуване
От нашите пратеници в САЩ: Рекордно предварително гласуване
Свещеник е сред най-успешните треньори по бокс у нас
Свещеник е сред най-успешните треньори по бокс у нас