НОВИНИ

Проверки след репортаж на БНТ: Има ли болници, които отказват да приемат пациенти

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:57, 02.11.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Всички столични общински болници трябва да предоставят алгоритмите си за прием на пациенти с COVID-19. Това поиска кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка със забавения прием на пациент в Четвърта многопрофилна болница, за който ви разказахме в петък по БНТ. Проверката за причините, довели до забавянето, все още не е приключила.

Важно е да се разбере какво точно се е случило пред болницата, за да не се повтори, заяви столичният кмет. От репортажа става ясно, че приемът на 70-годишен пациент с COVID-19, но в стабилно състояние и без дихателна недостатъчност е забавен близо два часа, през които той е оставен да чака в линейката. Здравният министър още на следващия ден поиска оставката на директора на болницата.

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

"Без да знаем точните причини и всичко, което се е случило, за да може да ги коригираме и да не се повтаря подобно нещо, преди да знаем всичко това, няма да реши проблема оставка. Така че ще изчакам проверките", каза Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община.

"Има назначена проверка, когато тя излезе с резултат, ще бъдете запознат с констатациите", заяви проф. д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Утре се очакват писмените обяснения на директора д-р Аркади Иванов.

"Разговарях с него, той прави своята проверка, която очаква да е готова до утре по минути, защото има ясно разписан протокол кой какво трябва да прави", заяви Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община.

Директорът на Четвърта градска болница с коментар след репортажа на БНТ "Една нощ с линейка"

От репортажа става ясно, че Координационният център за COVID-19 насочва по телефона спешния екип към Четвърта многопрофилна болница без да предупреди самата болница за това.

"Не се къса никъде връзката, тъй като Координационния център се обслужва от наши служители, наши санитари, там няма как да се къса тази връзка", каза д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ - София. - Защо тогава екипът на 4-та градска не беше предупреден, че карате спешен пациент? - За 4-та градска не мога да отговоря, тъй като е било много късно вечерта.

Заместник-директорът на болницата д-р Панчо Панчев, който сам в писмо в социалните мрежи казва, че неговият глас се чува на записа, заяви, че по решение на ръководството на болницата няма да коментира, докато не приключат проверките по случая.

"Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свещеник е сред най-успешните треньори по бокс у нас
Свещеник е сред най-успешните треньори по бокс у нас
Министър Красимир Вълчев се самоизолира заради контакт със заразен
Министър Красимир Вълчев се самоизолира заради контакт със заразен