НОВИНИ

Борисов разпореди пред всяка болница да има пунктове за насочване на пациенти с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 02.11.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

"Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно онлайн съвещание с членовете на правителството. Премиерът разпореди съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация.

"Това правим в момента – с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов разпореди на министъра на здравеопазването пред всяка болница у нас както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ.

"Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно“, категоричен беше Борисов.

Министър-председателят добави също, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на лица с COVID-19, следва да се самоизолират незабавно.

Министър-председателят Бойко Борисов припомни, че институции като НОИ и МЗ разполагат с хотелски бази и санаториуми из страната, които също могат да се използват за настаняване. По този начин може да се намали допълнително натискът върху болниците, където това е възможно. Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции.

"Животът трябва да върви“, изтъкна Борисов и добави – "аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“.

Според министър-председателя Бойко Борисов е важно също така да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн.

"Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум“, заяви премиерът.

"Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза“, категоричен беше министър-председателят Борисов.

По думите му трябва да продължат социално икономическите мерки и да има приходи в бюджета.

"България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората – това искам от вас“, обърна се премиерът към членовете на правителството.

Борисов посочи още, че в този труден период е от голямо значение взаимодействието и с местната власт.

"Помагайте на кметовете с всичко, каквото може“, разпореди още Борисов на министрите и добави в заключение – "всичко трябва да работи, но хората трябва да се пазят, маски, дистанция, за да не спре животът“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Районната прокуратура разпореди проверка на биоцентралата в с. Труд
Районната прокуратура разпореди проверка на биоцентралата в с. Труд
БНТ с нов подкаст: „Американската мечта“
БНТ с нов подкаст: „Американската мечта“