НОВИНИ

С какво Тръмп и Байдън печелят избиратели?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:00, 02.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Къде печелят и къде губят избиратели Доналд Тръмп и Джо Байдън? Какво привлича американците във визията на двамата? Ето един пример с рибар в щата Мейн.

Американски рибар на омари вярва, че Доналд Тръмп може да спаси икономиката на страната му. Той живее на острова Суонс Айлънд в щата Мейн, място приятно изненадано от фокусирането на Тръмп върху заетостта на американците. Администрацията на Барак Обама затваря големи части от източното крайбрежие за риболов по екологични причини.

"Той го направи, за да обслужи еколозите. Не го е грижа за хората, които живеят тук и според много рибари това беше злоупотреба с властта. Днешните рибари имат повече съзнание за околната среда от всички наши граждани", разказа Джейсън Джойс.

Джойс има обяснение за икономическата страна на занаята си.

"Цената на омарите се покачва заради силната икономика. Искам бизнесмен, който ще укрепи бързо икономиката", допълни рибарят.

Според Джойс, Тръмп е разбрал колко е важно за рибарите да не работят на загуба, състезавайки се с канадските доставки за Европа. Ако Байдън бъде избран, той няма да има нашата подкрепа, казва Джойс.

За разлика от острова Мейн, кандидатът на демократите Джо Байдън води пред президента Доналд Тръмп сред жителите на предградията в шест ключови щата, според проучване, публикувано от Newsweek. Проучването е извършено в щатите Аризона, Флорида, Мичиган, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин. 50 процента от анкетираните са дали категорична подкрепа за Байдън, докато 39 на сто подкрепят Тръмп.

А според учените, които изучават климатичните промени, преизбирането на Тръмп ще направи невъзможно ограничаването на глобалното затопляне. Президентът оттегли Америка от Парижкото споразумение, чиято цел е избягването на опасно затопляне на Земята. Планът на Джо Байдън за климата, напротив, ще даде на света шанс за борба, смятат учените.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с нов подкаст: „Американската мечта“
БНТ с нов подкаст: „Американската мечта“
Стоянович пристига за финални преговори с Левски във вторник
Стоянович пристига за финални преговори с Левски във вторник