НОВИНИ

Незаконен риболов в язовир Цонево

bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 02.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Регионални

Истински екшън се разигра край язовир Цонево. По време на проверка бракониери опитали да прегазят служители на сектор "Рибарство и контрол" към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна.

Проверяващите установили, че нарушителите извършват стопански риболов с мрежи в акваторията на язовир Цонево, което е абсолютно забранено.

По време на рутинна проверка служителите на агенцията забелязали лодка с двама души на борда, които вадели мрежи от язовира. След като прехвърлили улова и оборудването си в чувал, нарушителите спрели на брега, качили се в джип и потеглили към село Аспарухово. Там патрулната кола препречила пътя им.

"В светлата част на деня, в абсолютно нетрезво състояние, включи на първа скорост, даде рязко газ, и единствено много добрата и бърза реакция на колегата успя да предотврати автомобилът на бракониерите да мине върху него", каза д-р Николай Георгиев - началник сектор „Рибарство и контрол" - Варна към ИАРА.

Бракониерите обаче не спират дотук.

"Даде рязко назад, аз вече бях с другия колега в задната част на автомобила, помъчи се да мине още веднъж отгоре ни, още веднъж успяхме да избегнем това нещо", каза д-р Николай Георгиев.

Заловиха бракониерите в Бургас, които потрошиха автомобил на ИАРА

Бракониерите успели да избягат с джипа. В суматохата обаче се блъснали в дърво, от багажника изпадали рибата, мрежите и двигателят на лодката. Инспекторите подали сигнал на телефон 112 и на място пристигнали полицейски екипи.

"Оперативна група веднага установи кое е лицето, защото ние много добре го познавахме и от доста време следяхме бракониерските им набези", каза д-р Николай Георгиев.

На нарушителите ще бъдат съставени няколко акта - за извършване на незаконен стопански риболов с мрежи и отказ да бъдат проверени. Глобата е над 6000 лева. Разследващите са установили, че лодката е крадена.

Бракониерските набези зачестяват, казват инспекторите. През последните пет дежурства те са извадили 2 км мрежи и са конфискували три лодки.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панчаревското езеро - популярен маршрут за разходка (ГАЛЕРИЯ)
Панчаревското езеро - популярен маршрут за разходка (ГАЛЕРИЯ)
Фандъкова очаква писмени обяснения до утре от директора на Четвърта градска болница
Фандъкова очаква писмени обяснения до утре от директора на Четвърта градска болница