Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Риболовът под въпрос заради нова наредба - само на места до 500м надморска височина

от БНТ
06:54, 22.04.2020
15421
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
риболовът въпрос заради нова наредба места 500м надморска височина

Рибари от Благоевград недоволстват, че не могат да ловят риба на местата, където до сега са го правили. Причината е, че разрешените водоеми вече са променени. От няколко дни в сила влезе и забраната за ловене на риба във водни обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Има обаче водоеми, в които риболовът все пак е разрешен.

В единствения водоем, който се намира на територията на Благоевград, тази година рибарите не могат да упражняват своето хоби. Забраната да се лови риба в него, не е извънредната ситуация и необходимостта хората да се изолират в домовете си, а разливи на реката, които са се образували в района. Причината за тях са ремонтни дейности, които са били извършени на баражите в района.

Иван Попов - началник сектор "Рибарство и контрол" в ИАРА-Благоевград: Счетохме за необходимо, съгласувано, разбира се, и с другите институции за няколко години Бистрака да бъде забранен за риболов по време на забраната само за да може да се възстанови естествената популация на рибата, да може да се даде шанс да си хвърли хайвера спокойно, да няма посегателства върху рибата. Обезпечени са риболовците и най-страстните с водоеми в областта нормално, включително и в Благоевград.

За да се зариби по-бързо мястото, вече е ремонтирана и тръбата на изхода на водоема, което ще създаде условия за навлизането на повече риба в Бистрака.

Иван Попов - началник сектор "Рибарство и контрол" в ИАРА-Благоевград: Тук има шаран, щука, червеноперка, отчасти бяла риба, навлиза от Струма и скобар през малкия Бистрак- голямо разнообразие, уклейка.

Петър Бакалов е рибар от близо 40 години. Казва, че запалените рибари могат да упражняват своето хоби и на частни язовири, но там риболовът е платен. Затова според него е добре да има повече места със свободен достъп.

Петър Бакалов - рибар: По–добре е да има повече места разрешени. И с някакъв регламент да не се взимат в размножителния период за риболова.

От 15 април е в сила забрана за ловене на риба във водни обекти, които са под 500 м надморска височина. От изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград казаха, че извършват проверки и вече са установени нарушители, които използват забранени средства за улов. Глобите за подобни нарушения започват от 1000 лева.

Още в първият ден, в който беше наложена забраната за риболов, служителите на ИАРА са заловили нарушител с мрежа.

В почти всички големи градове в Благоевградска област има има осигурени водоеми, на които рибарите ще могат да упражняват своето хоби.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
60 секунди без COVID-19: Коя е храната на бъдещето
60 секунди без COVID-19: Коя е храната на бъдещето
Напредва изграждането на новия мост в Генуа
Напредва изграждането на новия мост в Генуа