НОВИНИ

Оставиха в ареста обвиняемия за катастрофата с Милен Цветков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:57, 02.11.2020 (обновена)
8034
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Съдът не пусна Кристиан Николов от ареста. Обвиняемият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, поиска да бъде при семейството си в този "тежък за мен момент". Съдия Петър Стоицев, обаче заяви, че Кристиан е безотговорен, лекомислен, самонадеян и опасен за обществото.

За разлика от първоначалното му задържане, когато Кристиан каза, че не иска да бъде зад решетките, защото желае да продължи образованието си, този път той наблегна на това, че желае да бъде със семейството си. Защитата му пледира, че Кристиан вече седем месеца е задържан под стража, разследването е на своя финал и той няма възможност да повлияе на събирането на доказателства и да манипулира тези действия на разследващите, и поради тази причина вече би било безопасно, ако вече не е зад решетките.

Кристиан Николов за първи път влезе в съдебна зала, за да поиска съдът да го пусне под домашен арест с електронна гривна за проследяване. Пред съдебния състав заяви, че изказва най-искрените си съболезнования на семейството на Милен Цветков. Оплака се, че медийната атака го смазвала, но не пожела да каже своята версия за катастрофата пред медиите.

Николов поиска да се върне при семейството си в този труден момент и заяви, че няма да шиканира процеса. Прокуратурата обаче контрира, че с поведението си той прави точно обратното. Поискал е отново да бъдат разпитани редица свидетели, както и отвод на вещи лица по експертизите.

"Именно направените множество други искания, извън тези по разследването, по които сме се произнесли", заяви прокурор Иван Кучиев.

Адвокатът на Николов защити тезата си, че Кристиан няма да се укрие, ако не е в ареста, нито ще извърши друго престъпление. Подчерта, че след като е преживял първоначалния шок, вече съдейства на разследването и е дал обяснения за случилото се.

"Има дадени обяснения, те са в кориците на делото. Към момента предстои произнасяне към направените от него искания. И съответно решаване на досъдебното производство по същество", допълни прокурорът.

Съдът обаче, беше категоричен. Според доказателствата Кристиан е осъзнавал, че на кръстовището има автомобили и пешеходци още на 200 метра, преди да застигне и удари колата на Милен Цветков. Имал е възможност да спре, но вместо това е увеличил скоростта значително до 99 км/час, при разрешени 50.

Съдията заключи, че поведението му е било безотговорно, лекомислено и самонадеяно. Според съдия Стоицев, Кристиан Николов е опасен за обществото, може да се укрие, както и да извърши друго престъпление и по тази причина трябва да остане изолиран.

Днешното определение на Софийски градски съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и жалба ще бъде подадена в законовия тридневен срок от адвокатите на Кристиан Николов. Следващата седмица предстои да се произнесе Софийският апелативен съд.

СНИМКИ: Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антифренски протести в Индонезия и Бангладеш
Антифренски протести в Индонезия и Бангладеш
Коронавирусът споходи защитник на Байерн (Мюнхен)
Коронавирусът споходи защитник на Байерн (Мюнхен)