НОВИНИ

Пейките книги в Бургас, които станаха известни в цял свят

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 02.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Книги за сядане в Бургас станаха популярни в цял свят. Снимки на артистичните пейки в морския град само за няколко месеца натрупаха милиони харесвания в социалните мрежи. Те са във формата на разтворена книга и са разположени на в центъра на Бургас и Морска гара.

Сядаш, за да прочетеш стих, но без книга в ръка - защото тя е твоята облегалка.

"Там някъде в облаци, в луди лози, от мигли запазили дъх на сълзи..." Така започва първата стихосбирка на великата българска поетеса Петя Дубарова. И освен, че тези пейки книги са изключително вдъхновяващи, те са и много удобни за уморените след дълга разходка, тъй като заемат перфектно формата на тялото.

Една от пейките, уникална сама по себе си, представя колаборация между стихове на поета Христо Фотев и илюстрации на художника Стефан Цанев.

"Всъщност гърбът е портрет, направен на Христо Фотев от Стефан Цанев от времето, в което те са били заедно. Така, че наистина в тях е натоварен един много голям смисъл", обяснява Радосвета Стюарт.

"Много хубаво, че са сложили такива надписи и за такива герои, които са познати на всички", коментира Димитрина Камбурова.

Идеята да поставят пейки във формата на разтворена книга в центъра на Бургас е на бургазлийката Таня Анестиева. Пример е взела от Истанбул.

"Тези пейки са направени от стъклопласт. Това е една смола, която е заострена. Лека е, но в същото време не е лесно да бъде разрушена", споделя Радосвета Стюарт.

Другите 3 пейки са разположени непосредствено до морето на Морска гара. А който не знае текста на емблематичната песен "Бургаски вечери", може да седне тук и да го научи.

През 1962 г. бургаският поет Иван Ванев пише още като студент текста на песента, но няма издадена стихосбирка. Затова стиховете му се изписват на тази пейка, като им се вдъхва нов живот.

И въпреки, че не пожелаха да пеят, двамата влюбени, седнали на пейката, поне си починаха. А много хора биха им завидели, тъй като артистичните пейки получиха световна популярност в социалните мрежи.

Една от най-големите страници за архитектура и дизайн във Фейсбук, качи снимка на пейките книги. Под публикацията има стотици коментарите на хора от цял свят, а някои от тях са с хумористична насоченост. "Според древното поверие, този, който спи върху книга, се събужда по-мъдър", "Мислех, че славянските държави нямат пейки поради бедност и затова стоят клекнали". И докато едни пишат подобни коментари, други ценят изкуството и идват на почивка в България специално, за да ги видят.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
35 екипа ще транспортират пациенти до болниците в София
35 екипа ще транспортират пациенти до болниците в София
Статуя на кит спаси метро-влак от падане в Ротердам
Статуя на кит спаси метро-влак от падане в Ротердам