НОВИНИ

35 екипа ще транспортират пациенти до болниците в София

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:48, 02.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Полицаи, пожарникари и жандармеристи ще помагат на Спешната помощ в София. Те ще транспортират пациенти с коронавирус до столичните болници. За целта са осигурени 6 линейки на пожарната и 4 буса на МВР.

Емилия Димитрова е фелдшер. От 14 години работи в линейка към пожарната. От днес тя ще бъде част от екипите на МВР, които ще помагат на Столичната спешна помощ за транспортиране на пациенти коронавирус до болница.

"Когато някой се влоши, ще оказваме първа медицинска помощ. Имам медицинската подготовка", обясни Емилия Димитрова - фелдшер.

По-голямата част от екипите на МВР са парамедици. Имало и трима души с медицинско образование. Те ще дежурят в Спешна помощ всеки ден от 9 сутринта, до 9 вечерта.

"Ще осигурим този часови диапазон, в който има по-голям брой повиквания", каза Красимир Шотаров - ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

С включването на екипите на МВР в работата на спешния център столицата ще разполага с 35 екипа през деня.

"Тези коли ще бъдат достатъчни, за да бъдат извозвани пациентите от домовете им до лечебните заведения", каза проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Диспечерите в спешна помощ ше преценяват кои пациенти да се транспортират от екипите на МВР.

"Ако е лек към среден, отива дори необорудвана кола, която само ще извърши транспорта до съответното лечебно заведение", каза д-р Георги Гелев - директор на ЦСМП - София.

По-тежките случаи ще бъдат транспортирани от екипите на спешна помощ. До края на седмицата Столичният спешен център ще получи 17 нови линейки.

"На тези 17 линейки - те ще бъдат шофьор и парамедик. Няма от къде да дойдат толкова лекари", заяви д-р Георги Гелев - директор на ЦСМП - София.

Здравният министър изрази готовност да влезе в COVID отделение, когато силите на медиците в лечебните заведения се изчерпат. Ангелов е разпоредил на медицинския надзор да започне проверки в лабораториите.

"Натъкваме се на какви ли не примери за казване на резултати след ден след два, след три. Голяма част от увеличеният брой случаи във вторник - ще се дължи именно на некачени резултати от лабораториите", каза проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Медицинският надзор трябва да установи защо частни и държавни лаборатории не изпълняват договорите си и бавят качването на резултати в единния информационен портал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Красимир Вълчев се самоизолира заради контакт със заразен
Министър Красимир Вълчев се самоизолира заради контакт със заразен
Пейките книги в Бургас, които станаха известни в цял свят
Пейките книги в Бургас, които станаха известни в цял свят