НОВИНИ

Разделителната линия COVID-19: Как Тръмп и Байдън подходиха към вируса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 02.11.2020
Чете се за: 01:40 мин.
По света

COVID-19 се превърна в поредната разделителна линия в американското общество. Позицията за вируса и овладяването на пандемията белязаха и кампанията за Белия дом. Доналд Тръмп и Джо Байдън многократно си размениха обвинения по въпросите за заразата и демонстрираха коренно различно поведение във времената на пандемия.

"COVID, COVID, COVID. Само за това говорят. След 4 ноември повече няма да чуете нищо по тази тема", заяви Доналд Тръмп на 25 октомври.

"Както би казал дядо ми, този човек е превъртял, щом мисли, че сме преодолели кризата. Нещата се влошават, а той продължава да ни лъже", заяви Джо Байдън, кандидат-президент.

Когато в началото на годината светът заговори за коронавирус, американският президент първо го определи като обикновена настинка, а после го нарече "китайския вирус". Доналд Тръмп изрази увереност, че вирусът бързо ще изчезне, а след това затвори границите на САЩ за чужденци.

От нашите пратеници в САЩ: Часове до изборите за президент най-важната тема си остава COVID

Щабът за борба със заразата към Белия дом работи едва няколко месеца, преди да бъде разпуснат. Президентът беше против въвеждането на строги мерки, за да не допусне удар върху икономиката.

Имаше и свои предложения за лечение:

"Виждам, че дезинфектантът убива вируса за една минута. Една минута. Има ли начин да направим нещо такова с инжекция във вътрешността или нещо като почистване. Както виждате, прониква в белите дробове и това има огромен ефект, така че ще е интересно да се провери", заяви Доналд Тръмп - президент на САЩ.

Джо Байдън временно спря кампанията си, а когато я поднови, залагаше на митинги, на които хората слушаха речите му от колите си.

"Има хора, които имат празен стол на масата си. Които вечер се обръщат по навик да докоснат своя съпруг или съпруга, а тях ги няма. Не се научаваме да живеем с вируса. Я стига! Той ни убива", каза Джо Байдън, кандидат-президент.

От нашите пратеници в САЩ: В годината на пандемия и избори - погледът на лекарите

Тръмп не се съгласи - в края на септември президентът се зарази с COVID-19. Само три дни по-късно, той се върна в Белия дом, а кампанията му продължи с пълна пара.

"Вече минах през това. Казват, че съм имунизиран. Чувствам се толкова силен. Мога да вървя сред вас и да целуна всички, и мъжете, и красивите жени. Ще ви дам една голяма сочна целувка", заяви Тръмп.

Двама кандидати за президент, една пандемия и две диаметрално противоположни гледни точки. Подходът им спрямо вируса е не просто поредната разделителна линия между тях, но може и да се окаже решаващ за избора на американците.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020" на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френските училища отдадоха почит към паметта на убития учител
Френските училища отдадоха почит към паметта на убития учител
Нараства недоволството в Европа заради мерките срещу COVID-19
Нараства недоволството в Европа заради мерките срещу COVID-19