НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: Часове до изборите за президент най-важната тема си остава COVID

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:06, 02.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света
нашите пратеници сащ часове изборите президент важната тема остава covid

На един от предизборните си митинги в Пенсилвания президентът Тръмп каза - "Китай иска да се отърве от мен, Иран иска да се отърве от мен, Германия иска да се отърве от мен". Що се отнася до последната част на изказването, тя е вярна, поне според проучване на Ипсос от края на октомври, според което 62% от германците биха гласували за кандидата на демократите Джо Байдън.

По-впечатляващ е резултатът от подобно допитване във Великобритания, публикувано днес в сайта Политико, според което 3/4 от британците биха подкрепили Байдън.

Разбира се, европейските предпочитания нямат особено значение за американските избиратели. Хората, с които разговаряме в САЩ, са разделени между двамата кандидати.

Подкрепящите твърдо президента изтъкват като негови заслуги успехите за икономиката и ниските данъци и подчертават, че за тях нямат значение неговия език и стил на управление - а най-важни са действията му. Привържениците на Байдън са най-вече хората, отблъснати от Тръмп и неговия стил на изолиране на страната.

Но най-важната тема си остава COVID. Ако Тръмп бъде наказан от избирателите, това ще е най-вече заради реакцията му на пандемията - в това са единодушни и двете страни.

Утрешните избори са не само за президент, но и за представители в Конгреса, където големият въпрос е дали демократите ще успеят да спечелят мнозинство в Сената, в момента доминиран от републиканците.

Гласува се също за местни власти, съдии, шерифи - изключително важен за хората вот - както и на многобройни местни референдуми по най- различни въпроси, като например дали да се узаконят спортните залози в Мериленд.

Пандемията определи характера на тези избори и вероятно ще предопредели изхода - затова в деня преди вота ви срещаме с двама лекари - от двете крайбрежия на Америка с техния поглед към събитията тук:

В годината на пандемия и избори - погледът на лекарите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сложиха маска на един от символите на Русе
Сложиха маска на един от символите на Русе
Прокуратурата проверява сватба в античната вила "Армира" край Ивайловград
Прокуратурата проверява сватба в античната вила "Армира" край Ивайловград