НОВИНИ

На Архангелова задушница отдадохме почит към загиналите български герои

bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 07.11.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Паметта на българските воини, загинали за национално освобождение и обединение в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време, беше почетена на Архангелова задушница с воински почести в знак на признателност към героите.

В столицата панихидата за упокоение на душите на загиналите беше отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия.

На ритуала във Военния мавзолей-костница присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, офицери от Българската армия и представители на военно-патриотичните съюзи и родолюбиви организации.

Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас, беше представена от нейния доайен полковник Шанън Джонсън – аташе по отбраната на САЩ.

В знак на преклонение пред паметта на героите бяха отдадени военни почести и бяха поднесени венци и цветя. В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Поради спазване на противоепидемичните мерки ритуалът на Архангелова задушница в памет на загиналите български герои беше организиран в София и във всички военни гарнизони в страната с намален брой присъстващи.

Представителни части на Сухопътните войски и Военноморските сили участваха в панихиди в гарнизоните Асеновград, Бургас, Варна, и Пловдив. Военнослужещите поднесоха венци и цветя пред паметниците на загиналите воини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша и Литва под карантина, масови тестове в Словакия
Полша и Литва под карантина, масови тестове в Словакия
Германия въвежда предварителна регистрация за пристигащите от рискови региони
Германия въвежда предварителна регистрация за пристигащите от рискови региони