НОВИНИ

17 гласа делят Джо Байдън от поста президент на САЩ

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:10, 07.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън е все по-близо до победата. Самият той изрази увереност, че ще победи с ясно мнозинство и призова американците да са търпеливи.

Байдън продължава да води в изборната надпревара за Белия дом пред Доналд Тръмп. До момента, според данните на телевизия Си Ен Ен - демократът разполага с 253 електорални гласа, а Тръмп с 213.

Още 17 гласа са необходими на Байдън , за да спечели битката. При 96% преброени бюлетини, демократът води в щата Пенсилвания, който осигурява 20 гласа и това решава изхода от изборите.
Байдън води още в Невада и Аризона, за които обяви че ги е спечелил както и Джорджия- щати, които биха му осигурили влизането в Белия дом.

Проф. Мермерски: Байдън може и да не встъпи в длъжност, не е в добра здравословна кондиция

Върховният съд на САЩ постанови всички бюлетини в Пенсилвания, постъпили след 3-ти ноември да се броят отделно. Решението е взето след искане на републиканците. Доналд Тръмп, който води в щата Северна Каролина, предупреди Байдън да не избързва да обявява победа докато текат съдебни процедури, оспорващи резултатите.

Няма да обявя победа, но числата са ясни, ще спечелим тази надпревара, заяви Байдън в обръщение към нацията от Уилмингтън, щата Делауеър. Той изпрати послание за спокойствие и единство.

Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ: Ще спечелим тази надпревара с ясно мнозинство. Имаме над 74 милиона гласа, нека повторя 74 милиона гласа. Това е повече отколкото е получавала която и да е двойка кандидат президент и вицепрезидент в американската история. Бием Доналд Тръмп с над 4 милиона гласа. Трябва да останем спокойни, търпеливи. Доказваме още веднъж какво имаме от 244 години, доказваме, че демокрацията работи. Вашият глас ще бъде преброен. Не ме интересува колко усилено някои хора се опитват да спрат това. Няма да го позволя.

Байдън каза още, че се гордее, че за първи път от 24 години демократ побеждава в Аризона, а от 28 години в Джорджия. Според вестник "Вашингтон пост", обкръжението на Доналд Тръмп го съветва да се подготви за поражение, макар че традиционната за такива случаи реч не се предвижда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екскурзоводи искат помощ от държавата
Екскурзоводи искат помощ от държавата
Младежи на 18 и 19 години са загиналите в тежкия сблъсък между джип и автобус
Младежи на 18 и 19 години са загиналите в тежкия сблъсък между джип и автобус