НОВИНИ

Политика по балкански - защо блокирахме Северна Македония за ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 07.11.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

България уведоми ЕК, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. Какво означава решението в исторически план - това коментираха в "Денятзапочва с Георги Любенов" археологът проф. Николай Овчаров и журналистът Зорница Илиева.

"За първи път в последните десетилетия становището по тази тема е единно - всички политически партии, институциите в лицето на президент, на правителство в лицето на премиера, Външно министерство, както и обществото като цяло подкрепиха тази позиция", подчерта Зорница Илиева.

Проф. Овчаров припомни, че през годините позициите на българските правителства са били противоречиви, но сега за пръв път всички са единни, този път и президентът не критикува позицията.

"Това е кауза на България не от сега, грешки много са правени по отношение на Македония или, както аз обичам да казвам - на Повардарието, сега е моментът, когато трябва за запознаем цялата общественост, че този въпрос започва с едно стихотворение на Иван Вазов от 1913 г. - "Баща си ти", отбеляза журналистката.

Българската позиция: Не сме готови да подкрепим Северна Македония за начало на преговори с ЕС

Проф. Овчаров припомни исторически факти, като започна от XI век от Битолския надпис - наследникът на Самуил, неговият племенник Иван Владислав описва какъв е той - българин родом, неговият народ е български, преминаваме през охридските архиепоскопи, които са архиепископи на цяла България в периода XIII-XIV век, когато тази територия е в рамките на Византия, стигаме до Предвъзраждането и виждаме един Кирил Пейчинович от Вардарска Македония, който казва, че пише на препростейши български език, братя Миладинови, за които всички знаят за техните "Български народни песни", Кузман Шапкарев и прочие...

"Много примери могат да бъдат дадени и ако приемем македонската позиция, трябва да ги отречем", заяви проф. Овчаров.

Обществени нагласи към позицията на България относно започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС

И двамата събеседници бяха категорични, че с антибългарските настроения в Република Северна Македония се решават вътрешни политически проблеми в тази страна. Договорът за начало на преговорите беше отложен, за да се решат тези проблеми, допълниха те.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Караджов сменя Михайлов в националния
Иван Караджов сменя Михайлов в националния
Томислав Дончев: Имаме списък с допълнителни мерки. Засега няма нужда да ги предприемем
Томислав Дончев: Имаме списък с допълнителни мерки. Засега няма нужда да ги предприемем