НОВИНИ

Вирусолог: PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 07.11.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Още

"Определено смятам, че PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове. В нашия център се правят валидации да се види каква е надеждността на даден бърз тест. Смея да твърдя, че бързите тестове към момента са едно добро решение". Това обясни в "Денят започва с Георги Любенов" доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Защо антигенни тестове?

Чрез PCR тестовете може веднага да се разбере на какъв етап от инфекцията е пациентът. Ние работим по тази методика, допълни тя. Изключителната чувствителност на PCR теста в момента натоварва системата, изкарва много хора контактни, а всъщност не всеки човек е толкова заразен. Моето мнение на вирусолог е, че достоверността на бързите, антигенни тестове, е много добра.

Голяма част от хората задържат антителата си поне 5 месеца това е, което казва в момента науката. Имунодефицитните състояния са относително редки, почти всички хора са със здрави имунитети, категорична е доц. Николаева.

През тези 10 месеца бяха направени колективи, които изследваха и установиха, че маската предпазва и намалява риска в значителна степен, обясни доц. Николаева.

Можем ли да се заразим в стая с болен човек?

Беше направено изследване и в закрито помещение какво се случва, ако има болен и здрав човек, които общуват. При помещение 10 кв.м, 3 м височина, другият човек има шанс да се зарази едва след 80 минути, ако е правилна вентилацията. Така че, има степен на риск, затова се вземат мерките.

Какъв е рискът от реинфекция?

Около 40 млн. са неактивните случаи, от тях 29 човека вероятно са повторили инфекцията. Част от тези случаи са проследени внимателно. Първият реинфектиран човек е китайски IT специалист, след като оздравява, той посещава Испания и Латинска Америка по работа, после се връща в Китай. Там има страшно строг контрол - всеки влизащ минава в двуседмична карантина, след това се изследва с PCR тест, който установява, че той отново е реинфектиран, обясни специалистът относно риска от повторно заразяване с опасната инфекция.

В Центъра по заразни и паразитни болести работим на предела. Ние сме референтната лаборатория - при нас ежедневно пристигат по 600-700 проби и в голямата част от времето това се обработва още в същия ден, допълни още експертът.

Спасението е в изграждане на доверие към това, което говорят експертите. Абсолютен синхрон между това, което казват експертите и политическите сили, и така да се изгради доверие в населението, смята доц. Николаева.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали и трима ранени след челен удар между джип и автобус край Ботевград
Двама загинали и трима ранени след челен удар между джип и автобус край Ботевград
Днес е Архангелова задушница: Почитаме паметта на загиналите воини
Днес е Архангелова задушница: Почитаме паметта на загиналите воини