НОВИНИ

Гърция въвежда национална карантина до края на месеца

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 07.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
По света

От днес Гърция е под национална карантина. Броят на заразените надхвърли няколко поредни дни 2000 души, като вирусът атакува всички възрастови групи. Първоначално под карантина поставиха Солун и Серес, но от 6 часа тази сутрин мярката е в сила за цялата страна.

С часове се увеличават случаите на заразени, вирусът е изключително активен, страната отново влиза в режим на пълна карантина.

Излизането от дома от днес става само с разрешение от властите. Отиващите на работа днес излизат с декларация от работодателя.

Напускане на дома за снабдяване с хранителни стоки става след телефонно потвърждение от властите. Под пълна забрана е събирането на хора, които не са от едно семейство.

Прекратени са всички масови обществени изяви. Маски задължително се носят навсякъде. Ресторанти и кафенета работят само за домашни поръчки.

Движението от една област в друга е допустимо само с официален документ при екстремна ситуация.

"Ще се опазим от коронавируса, но ще пострадаме психологически. Не може просто да затварят бизнеси, магазини. Менталното здраве на хората е в много лошо състояние", каза Ромеос Занис - жител на Атина.

"С обявяването на карантината телефоните зазвъняха непрекъснато за запазване на часове. Ние сме от услугите, които могат да работят два или повече дни след затварянето на страната. Чудя се как не ни набиха, някои бяха много настоятелни, но повечето ни клиенти проявиха разбиране", споделя Мария Кавалиерату - фризьорка.

Само началните училища са отворени през карантината и то при строги мерки.

Министерството на обществения ред завиши екипите по контрол на мерките. По улиците се движат полицейски патрули, които проверяват документите на хората, които са навън. Глобяват дори за неправилно носене на маска. Полицаи има и на спирките на градския транспорт.

В Солун от няколко часа настаняват болни с коронавирус и в частни клиники. Не достигат леглата в държавните болници. В готовност са линейки и вертолети за прехвърляне на болни с вируса от една област в друга, където има места. Не достигат специализирани медици в ковид отделенията, съобщават лекарите.

Летищата, с изключение на порта в Солун, както и границата при "Кулата-Промахон" са отворени, като влизането в страната остава с адресен код и отрицателен тест за коронавирус.

Текст: Катя Пеева, кор. на БНР в Гърция

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишен интерес към тестовете за антитела в Пловдив
Повишен интерес към тестовете за антитела в Пловдив
Нови мерки в София от днес: "Зелен коридор" за възрастните, децата в мола - само с придружител
Нови мерки в София от днес: "Зелен коридор" за възрастните, децата в мола - само с придружител