НОВИНИ

Звезден дебют за началото на оперния сезон в Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 06.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Държавната опера в Стара Загора открива тази вечер своя оперен сезон със звезден дебют. Тенорът Камен Чанев ще изпее за първи път партията на Отело. Дебютът му е събитие, защото в световен план са единици тенорите, които пеят с успех тази роля.

След години разминаване Камен Чанев най-после се среща с Отело. Срещата е дълго планирана, но и отлагана неколкократно заради обстоятелствата.

Камен Чанев: Тази криза COVID-19 ми даде възможност, понеже знаете, че аз съм много зает артист и така се стекоха обстоятелствата, че имах достатъчно свободно време, за да мога да подготвя ролята, понеже повечето ангажименти в чужбина. Преди 2-3 години от много театри на запад са ми предлагали да пея тази роля, но съм я отказвал точно по тази причина, че нямах достатъчно време, за да я подготвя. За моя радост вече това стана.

Казва, че Шекспировият текст изисква от певеца особена отговорност и съвсем различен начин на пеене.

Камен Чанев: При мен всичките ми дебюти са били на големи сцени, например дебютът ми в Дон Карлос в 5 действия беше на сцената на Франкфурт опера, а Андре Шение беше на сцената на Пекинската опера, която също е огромна, за първи път аз дебютирам някаква роля така по-значима в България.

Самият Камен Чанев споделя, че в света има едва петима изпълнители на партията на Отело, които са убедителни в тази роля по неговите критерии. Надява се изпълнението му да го нареди в групата на тези тенори съвсем скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: Без сериозна опозиция бюджетните закони бяха гласувани
На първо четене: Без сериозна опозиция бюджетните закони бяха гласувани
Ще успее ли Джо Байдън да спечели битката за Белия дом?
Ще успее ли Джо Байдън да спечели битката за Белия дом?