Заради проституция затвориха нощен бар в центъра на София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 06.11.2020
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Нощен бар в центъра на София е затворен, защото в него се е предлагала платена любов. Обвинени са общо 9 души за склоняване към проституция и набиране на момичета с цел сексуална експлоатация. По време на COVID пандемията се наблюдава развитие на т.н. секс туризъм на платежоспособни клиенти от Западна Европа към Румъния, България и Гърция.

Със сигурност групата е работила от 2018 година, поне такива доказателства има. У нас е предлагала т.н. висок клас момичета и услуги, предимно на високоплатежоспособни туристи по хотели. Има данни, че част от участниците в групата са набирали и изнасяли момичета и в страни като Германия, Австрия, Белгия и Холандия. Там проституцията е законна, а пазарът на платената любов много голям.

Разследващите попадат в следите на така наречения "набирач" на момичета за платена любов, когато убеждава две млади жени, че могат да изкарват добри пари в нощно заведение. Така установяват, че под прикритието на нощния пиано бар се крие истински публичен дом с повече от десет момичета.

Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура: Тази група, която задържахме, действително е малко по-специфична. Но не бих я откроила с нещо кой знае какво на фона на останалите, които сме разследвали. Просто има един по-добър подбор на "труженички" така да ги нарека, на жени и за по-скъпи услуги.

Момичетата са предлагали услуги както в заведението, така и на повикване в по-луксозните хотели на София. В заведението са открити трудови договори, според които всички служителки са били назначени като хостеси и сервитьорки. Според разследващите те са попаднали в най-древната професия чрез модерния през последните години метод "Lover Boy".

Самото набиране протича като свалка - връзка. Изграждане на връзка. Момичето първоначално вижда един, в повечето случаи, добре изглеждащ мъж, който показва заинтересованост и загриженост, разказа оперативен служител в ГДБОП.

Следват екзотични екскурзии, романтични вечери и шопинг турове.

"Самият набирач започва да се държи угрижено, да не купува толкова много подаръци, както в началото и тя започва да го пита: "Какво се случва. Защо си угрижен? Защо си притеснен?".

Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура: На мъжете ролята е да се държат първоначално месец-два-три по такъв начин с набелязаната жертва, че тя да се влюби в тях и да се постави в услуга на самия участник в групата, а твърде често и на организатора.

"И след като вече е влюбена и за това е "Lover boy", тя би направила всичко за потенциалния насилник."

По тази начин момичетата най-често сами предлагат да продават тялото си, за да помогнат на своя покровител и поемат към червените фенери на Брюксел, витрините на Амстердам или сексклубовете на големите германски градове.

В Германия проституцията е законово регламентирана, има голямо търсене и на скъпи услуги.

Според разследващите момичетата на любовта получават обещаните пари само в първите месеци. След това започнат удръжките и от заработени 1000 евро за тях остават едва 200. Това е и най-честата причина жертвите да дават показания срещу трафикатните в съдебна зала.

През последните две години са разследвани общо 47 групи за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. За 10 от групите делата вече са в съда. Според наши източници 15 от жертвите са защитени свидетели. Все повече, освен с трафик, тези групи се занимават и с разпространение на наркотици и пране на пари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще успее ли Джо Байдън да спечели битката за Белия дом?
Ще успее ли Джо Байдън да спечели битката за Белия дом?
Максималните температури ще са около 14-15°
Максималните температури ще са около 14-15°