НОВИНИ

Пред повечето държавни болници в София вече има пунктове за диагностика

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 06.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
Здраве

Още една мярка в борбата с коронавируса. Пред повечето държавни болници в София вече има мобилни пунктове за диагностика. В тях се преглеждат пациенти със съмнения за COVID-19.Правят им се и безплатни антигенни тестове. Фургоните пред болниците във Пловдив и Варна ще заработят от другата седмица.

Евгения е с кашлица от няколко дни. Срещаме я пред "Александровска" болница, където от днес работи пункт за диагностика на коронавирус.

Евгения: "С личния лекар се консултирах само по телефона и той ме изпрати тук. Каза, че без отрицателен тест за COVID-19 няма да ме прегледа".

Във фургона се правят бързи антигенни тестове. Те са безплатни за пациентите.

проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: "В момента голяма част то тях се закупуват от лечебните заведения. Ние през следващaта седмица приключваме процедурите, които направихме, за да осигурим антигенни тестове".

Министерството ще търси вариант да компенсира разходите на болниците за бързите тестове, каза Ангелов. А във фургона освен тест се провежда и така нареченият триаж.

д-р Николай Хубанов - началник на Спешно отделение, УМБАЛ "Александровска": "Който да позволи леките случаи, асимптомните случаи да се върнат в доболничната помощ, тоест при личните лекари. Докато случаите, които действително имат проблем, да бъдат рано открити".

Борислав Димов няма симптоми, но решил да си направи безплатен тест във фургона.

Борислав Димов: "Защото съм на 70 години. Профилактично".

проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: "Препоръчвам на гражданите да не извършват тестове, в състояния, в които нямат никакви симптоми. Призовавам за изключително голям разум.

Пунктът за диагностика на болница "Света Анна" в София се намира в сградата на бившия център по наркомании.

д-р Ивелина Георгиева - заместник-директор на УМБАЛ "Св. Анна": "Това ще бъде един разпределителен център, който ще ни помага да можем да сортираме нашите пациенти по тежест. Предвид ситуацията тук трябва да идват хора, които имат нужда от болнична консултация и евентуално от болнична грижа".

В София към момента проблеми с леглата за настаняване на COVID пациенти няма, увери здравният министър. Той обясни, че шефката на столичната здравна инспекция е под карантина и е назначила за свой заместник бившия си началник Данчо Пенчев.

проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: "Отговорният човек, с когото аз поддържам връзка и държа отговорен за ситуацията, е д-р Илонка Маева. Тя носи отговорността за всяко едно действие, което предприема на територията на РЗИ-София".

От днес в графика на столичната спешна помощ влизат и новите линейки, каза здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои градове затягат мерките срещу коронавируса?
Кои градове затягат мерките срещу коронавируса?
Скандал в парламента: Депутатите в спор - чие тяло е било в залата
Скандал в парламента: Депутатите в спор - чие тяло е било в залата