НОВИНИ

Хашим Тачи ще застане пред съда на 9 ноември

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:29, 06.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Хашим Тачи ще се яви за първи път пред Специализирания трибунал за Косово на 9 ноември, съобщиха от Хага. Президентът на Косово подаде оставка вчера, след като Трибуналът потвърди обвинението срещу него за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени през 98 и 99 г. на територията на Косово и Северна Албания. Президентските функции пое временно председателят на косовския парламент Вьоса Османи.

Бившият косовски президент Хашим Тачи е в ареста на Специализирания трибунал за Косово в Хага. Там се намират и трима негови бивши съратници от времето, когато той беше начело на Армията за освобождение на Косово (АОК). Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи останаха до Хашим Тачи и в политиката.

В края на юни Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинения на четиримата за военни престъпления и престъпления срещу човечеството по времето на войната, след която бившата сръбска автономна област доби независимост. Обвинения срещу бившите бунтовници за убийства, преследване и изтезания на лица от различни националности и на албански политически противници излязоха още през 2011 г. в доклад на Съвета на Европа.

Хашим Тачи подаде оставка

Хашим Тачи отрича всякаква вина и е горд с участието в АОК. В специална декларация правителството в Прищина подчерта, че войната е била справедлива.

"Народът на Косово се бореше за свобода и независимост, при това не на чужда територия. Сръбският терор потресе света. Поставени в неравностойно положение, косоварите влизаха в АОК, за да предотвратят етническо прочистване", каза Авдула Хоти, министър-председател на Косово.

Специализираната прокуратура за Косово съобщи, че са претърсени семейните домовете на Хашим Тачи и още двама обвиняеми, както и централата на Демократическата партия на Косово. Операцията е извършена с подкрепата на косовската полиция и мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС отложи Левски - Локомотив (Пловдив)
БФС отложи Левски - Локомотив (Пловдив)
Диана Петкова подобри 32-годишен олимпийски рекорд
Диана Петкова подобри 32-годишен олимпийски рекорд