Кметът на Свищов стана доброволец в COVID отделението на общинската болница

от БНТ
12:44, 06.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Регионални

Кметът на Свищов стана доброволец в COVID отделението на общинската болница в града. В момента там са настанени 12 пациенти, а свободните легла са само 3. Медицинският персонал недостига, заради което нуждата от доброволци е много голяма.

В ковид отделението на общинската болница в Свищов в момента работят една медицинска сестра, която повече от 20 дни не е излизала навън и един санитар. Състоянието на пациентите консултира външен инфекционист. Леглата са на изчерпване, а нуждата от персонал все по-голяма. От днес доброволец там е кметът Генчо Генчев.

„Който си мисли, че това е много леко, аз виждам уплаха в лицата на хората, защото се страхуват за живота си, видяхме няколко случая, в които жаждата да вдишаш кислород е огромна и това е основната ни мисия да сме в подкрепа на хората", каза Генчев.

В болницата имат готовност да разкрият още едно отделение за лечение на пациенти с коронавирус.

"От 15 разкрити легла имаме още три. Имаме остра нужда от персонал, медицински персонал, персонал, който да може да обгрижва пациентите", заяви пред БНТ управителят на МБАЛ-Свищов Илиян Венков.

Кметът казва, че влиза в отделението най-вече за психологическа подкрепа на персонала и пациентите.

„Положил съм клетва - не хипократова, положил съм пред хората и обществото, това е основата причина да вляза в тази ситуация", категоричен е кметът на Свищов.

Генчо Генчев ще е доброволец в COVID-отделението колкото е необходимо.

Автор: Мариела Дончева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево време през втората половина от деня
Предимно слънчево време през втората половина от деня
Парламентът прие единодушно промени в Закона за извънредното положение
Парламентът прие единодушно промени в Закона за извънредното положение