НОВИНИ

БСП ще сезират Конституционния съд за законността на трите бюджета

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:20, 06.11.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

БСП ще сезират Конституционния съд за законността на трите бюджета, които парламента ще обсъжда днес на първо четене.

Те настояха приемането на бюджетите да отпадне като точка, с аргумент, че не са минали 24 часа от обсъждането му на комисия. Предложението им беше отхвърлено.

С процедурна хватка ГЕРБ поиска поименна проверка, за да не може опозицията да го направи, докато се разглеждат бюджетите, тъй като проверка по правилник може да се прави само веднъж в заседание.

Опозицията се ядоса заради това, че преди да започне да чете по списък председателят на парламента каза да бъдат записани и депутатите от БСП и ДПС, които видя в зала, докато излизаха от нея.

Опозицията оспори тази проверка като нелигитимна, тъй като, когато се стигнало до имената им, вече не били в залата. Те се аргументираха, че присъствието е политическо волеизлияние и личен избор. Стигна се до спор как се прави поименна проверка и чие тяло е било или не в залата по време на поименната проверка.

Депутати извънредно ще гласуват държавните бюджети

Последва поредица от искания на депутати от БСП и ДПС да бъдат извадени имената им от присъствения списък. Настояха и за повторна поименна проверка. Заместник председателят на парламента Валери Симеонов предложи следващата сряда на председателски съвет да се изгледат камерите и да се види кой е бил и кой не в зала.

Таско Ерменков - ПГ на БСП: Присъствието или отсъствието е политическо решение, не е броене на овце. И това, което искам да ви обърна още един път внимание, е, че моето тяло дали е било тук или е не. Това, което сте видели, че излизам от залата. Показване, че не желая да участвам в тази проверка, че не искам да ви осигурявам кворум и това, което вие направихте, е абсолютна измама.

Хамид Хамид - ПГ на ДПС: Уважаеми народни представители, моето тяло беше тук преди да започне поименната проверка. След като тя започна, след като списъкът беше предоставен на председателката, аз отдавна бях напуснал залата.

Валери Симеонов - ПГ на ОП, зам.-председател на НС: Вашето тяло беше тук, когато беше произнесено вашето име. Иначе как председателката ще упомене вашето име. Мислено може да сте били другаде, но тялото ви беше тук и аз го видях лично.

Цвета Караянчева - председател на НС: Искам да уточня, че в момента, в който обявих поименна проверка, аз цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те надлежно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в залата и бързаха да излязат през вратата.

"БСП няма да бъде съучастник в лъжата, която се лансира с предлагания държавен бюджет". Това казаха по-късно на трибунка в НС депутатите от левицата. Те обявиха че напускат за днес пленарната зала.

Възраженията на депутатите са както срещу съдържанието на бюджета, така и срещу начина по който той е внесен - по-малко от 24 часа след приемането му за първо четене в комисия.

От БСП са поискали и справка дали има карантинирани народни представители, които днес са били в зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юсуф Язъджъ сложи край на невероятна серия на Милан
Юсуф Язъджъ сложи край на невероятна серия на Милан
Вавринка обърна Рубльов за 1/4-финал в Париж
Вавринка обърна Рубльов за 1/4-финал в Париж