НОВИНИ

Кампания във Варна набира средства за консумативи и техника за съхранение на кръвна плазма

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 06.11.2020
5820
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Центърът по трансфузионна хематология във Варна има апаратура, с която може да се извлича кръвна плазма от преболедували COVID-19. Сега тя се използва за добиване други кръвни продукти. За да се извлича кръвна плазма обаче, са необходими скъпи консумативи и техника за съхранение на плазмата. Две млади жени от Варна вече организират дарителска кампания за събиране на необходимите средства.

Подобна кръвна плазма в момента може да се дари единствено в София и така донор от Варна, който иска да дари, е принуден да пътува дотам. Не са малко случаите, когато е отказано на донора да дари, тъй като не отговаря на тези условия, а вчера дори имаше случай на варненец, на когото му беше отказано, защото лекарят в София не е намерил вените му.

Нужни са няколко организационни мероприятия и наличието на специалните сетове, необходими за събиране на тази плазма. Налични са ни апаратите - два броя в нашия център. В момента сме предприели действията и имаме много добър отзвук във варненската общественост", коментира д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Лечение на COVID-19 - къде може да дарим кръвна плазма

Един сет е около 300 лв. и могат да се добият 3 единици плазма, обясни още тя. С двата апарата около 10 човека на ден могат да дарят плазма.

С необходимото време за преглед, попълване на документация, освидетелстване, самата процедура е между 40 и 50 минути, след това леко възстановяване. Между час и половина и два ще е времето, което ще прекара един дарител в центъра", допълни д-р Йорданова.

В момента в центъра има обучени четирима лекари, които могат да извършат тази манипулация.

Какво казаха някои от дарителите на средства - вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моралес: Допуснахме много индивидуални и колективни грешки
Моралес: Допуснахме много индивидуални и колективни грешки
Ваня Кастрева: Трудното решение е да се намери баланс между здравето и образованието
Ваня Кастрева: Трудното решение е да се намери баланс между здравето и образованието