НОВИНИ

При какви условия личните лекари ще издават направления за PCR тестове?

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 06.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Поне пет симптома на COVID-19 трябва да имат пациентите, за да могат да разчитат на направление за PCR тест от личния си лекар. Това гласи предложението на Националната здравноосигурителна каса за анекс към Националния рамков договор до Българския лекарски съюз.

Висока температура, суха кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние и затруднено дишане са основните симптоми на COVID-19, които ще са основание за издаване на направление от личния лекар. Дали това е оптималният вариант на критериите и за какъв вид тест следва да се издаде направление обаче са въпроси, които предизвикват спорове.

"Тези пет симптома са само едни от основните, но в нашата практика наблягаме и на главоболие, на болки в мускулите и на гръдна болка. Всичките тези симптоми са в период на предоговаряне, за да можем ясно и точно поне с два от тях да правим съответните тестове. Като най-добре ще бъде в началото да се прави бързият антигенен тест и ако има влошаване на симптоматиката, тогава да мислим за другия тест", обясни д-р Виделина Моллова – общопрактикуващ лекар от 30 г., която се грижи за здравето на близо 1600 души в Русе и региона.

Здравният министър: Няма да има въвеждане на нови мерки

Тя коментира още, че по техни данни в болниците от всички активни се водят около 7 на сто, докато общопрактикуващите взимат над 90%, защото всичките пациенти първо се обръщат към личните си лекари. Според нея обаче не всички са достатъчно съвестни и не всички спазват наложената карантина.

Дали пет от основните симптоми на COVID-19 или по-малко, но с различна тежест да важат за направление, което личният лекар да издава за PCR тестове или за бързи антигенни тестове, тепърва ще се решава.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да решаваме математическите задачи лесно и с удоволствие - разказва Сара Илиева
Как да решаваме математическите задачи лесно и с удоволствие - разказва Сара Илиева
Благоевградската болница вече има функциониращ кабинет за бързи и PCR тестове
Благоевградската болница вече има функциониращ кабинет за бързи и PCR тестове