НОВИНИ

Дания унищожава милиони норки заради опасения от мутация на COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:46, 06.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Милиони норки ще бъдат унищожени в Дания. Причината е, че разпространяват мутация на COVID-19. 12 са доказаните случаи на пренасяне на заразата от норки към хора.

Между 15 и 17 милиона норки - или всички бозайници от този вид в Дания, трябва да бъдат ликвидирани по разпореждане на правителството. В мащабната операция са мобилизирани военните, полицията и служители от Гражданска защита. Оказва се, че норките пренасят мутация на COVID-19, наречена Клъстер 5.

"Мутацията не е нито по-агресивна, нито по-заразна между хората", каза Алън Томсен, вирусолог.

Но опасенията са, че е възможно да не се повлиява от разработваната ваксина срещу коронавируса и да превърне Дания в новото огнище на заразата.

Унищожаването на норките ще струва на държавата повече от 800 милиона долара. Страната е най-големият производител и износител на кожи от норки в Европа. Индустрията нарече "черен ден за Дания" обявяването на заповедта за ликвидирането им. А хората, занимаващи се с отглеждането на тези животни, не крият тъгата, но и скептицизма си.

"Напълно съм съгласен, че трябва да се грижим за общественото здраве по най-добрия начин. Но въпреки това съм тъжен. И не съм убеден, че беше взето мъдро решение", каза фермер.

"За нас е трудно да сме без нашите животни. Всеки ден ги проверяваме - как са, здрави ли са, такива неща. Никак не е забавно! Не е хубаво", каза фермер.

Заради разпространението на мутацията на COVID-19 в северната част на Дания се въвеждат и локални блокади.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3754 са новите случаи на коронавирус у нас
3754 са новите случаи на коронавирус у нас
Отново пробив на магистрален водопровод във Варна
Отново пробив на магистрален водопровод във Варна