НОВИНИ

Критична е ситуацията в болниците в Шумен, Враца и Каварна

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 05.11.2020
Чете се за: 01:42 мин.
Регионални

Шуменската болница не може да разкрива повече легла за болни с COVID-19. От днес там се приемат толкова заболели, колкото се изписват.

За намиране на изход от кризата на спешно посещение в Шумен беше заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Заради недостиг на медицински персонал критична е ситуацията и в болниците във Враца и Каварна.

А в Пловдив специална система ще насочва линейките към болници със свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Болницата в Шумен е надхвърлила капацитета си за прием на болни с COVID-19. Снощи са били връщани пациенти.

"Всеки ден след обяд настъпва една ситуация, при която има пациенти в спешното, където чакат настаняване в болницата и ние търсим легла къде да ги настаним. В момента леглата, заети с COVID, са повече от 50%. Нашата болница е единствената спешна болница в областта, т.е. не можем да затваряме отделения, които са важни", каза д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Според заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков е възможно да се насочват пациенти към лечебни заведения в съседни общини, както и да се съкрати болничният престой.

"Когато хората са клинично подобрени и нямат оплакванията, заради които са постъпили в болницата, вместо да лежат 15-16 дни, да бъдат изписани на 10-11-12 ден. Ако колегите от Велики Преслав от болницата се включат, поне на телефона да стоят, не е толкова страшно, могат да проверяват през деня всички пациенти как се чувстват в дома си", каза д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

Врачанската болница също е на предела на възможностите си, където 19 от медиците са с положителни проби за коронавирус.

"Проблем имаме и в кардиология, и в реанимация, откъм персонал говоря, иначе всичко, с което трябва да разполагаме като защитни средства, го имаме", каза д-р Петър Керемедчиев, директор на МБАЛ-Враца.

В безизходица е и болницата в Каварна. Там няма дори един лекар, който да работи в COVID-сектора, защото повечето медици са пенсионери и попадат в рисковата група.

"Ако някой от колегите, въпреки всичко реши да влезе от други отделения, това означава, че това отделение трябва да му спре дейността", каза д-р Християн Зафиров, директор на МБАЛ-Каварна.

На фона на усложняващата се ситуация, в Пловдив заработи система за насочване на линейките към болниците със свободни COVID легла. Заетите места ще светят в червено.

"А които са в зелен цвят, там има повече от две свободни легла. По този начин много лесно се ориентират нашите диспечери къде са леглата. И могат да насочат съответния екип към съответната болница", каза д-р Иван Стойнов - директор на ЦСМП-Пловдив.

В COVID сектора на болница "Свети Мина" има 30 легла. Там работят петима доброволци и управителят на лечебното заведение, който днес подготвяше персонала за попълване на електронната система.

"Дежурният лекар на отделението трябва да подаде информация към технически обучено лице, което 24 часа ще бъде на разположение", каза проф. Петър Петров - управител на болница „Свети Мина" - Пловдив.

Чрез специалната програма информацията ще се актуализира в реално време, а достъп до системата ще има и здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстремни усещания: Френската сърфистка Жюстин Дюпон се носи по вълните
Екстремни усещания: Френската сърфистка Жюстин Дюпон се носи по вълните
Слаб Лудогорец загуби с 1:3 от Тотнъм
Слаб Лудогорец загуби с 1:3 от Тотнъм