НОВИНИ

Нова система в Пловдив ще насочва линейките към болниците със свободни легла

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 05.11.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Регионални

Нова система за натовареността на COVID отделенията започва да работи в Пловдив. Тя ще дава информация за свободните легла и от спешния център ще насочват линейки с пациенти към болници, където без забавяне могат да бъдат приети за лечение.

Още преди 10 сутринта от всичките 21 екипа на центъра за спешна помощ, които
обслужват Пловдивска област, 15 вече са на адреси. Повечето от повикванията са за хора със COVID симптоми.

Смяната на д-р Людмил Димитров все още не знае колко са свободните места в специалните отделения за пациенти с коронавирус.

"Сега в 10 часа ще получа информация от Оперативния щаб къде и какви легла има", каза д-р Людмил Димитров от ЦСМП-Пловдив.

Нова програма ще актуализира до минути информацията за приемане и изписване на пациенти. Тези болници, които нямат свободни легла или са само с едно, светят в червено.

"А които са в зелен цвят, там има повече от две свободни легла. По този начин много лесно се ориентират нашите диспечери къде са леглата. И могат да насочат съответния екип към съответната болница", каза д-р Иван Стойнов - директор на ЦСМП-Пловдив.

"Това, което поисках аз от болниците, е да си определят лица, които ще имат достъп и своевременно ще въвеждат всяка промяна в данните", каза Дани Каназирева - областен управител на Пловдив.

"И като примерно екипът ми се обади, имаме COVID положителен, нуждае се от
хоспитализация, къде да карам, вместо да го лутаме насам-натам, веднага му казвам караш в "Свети Мина", каза д-р Людмил Димитров от ЦСМП-Пловдив.

Пловдивската болница прави антигенни тестове на всички пациенти

В COVID сектора на болница "Свети Мина" има 30 легла. Там работят петима доброволци и
управителят на лечебното заведение, който днес подготвяше персонала за попълване на
електронната система.

"Дежурният лекар на отделението трябва да подаде информация към технически обучено лице, което 24 часа ще бъде на разположение. И тези технически лица подават към Системата информацията в реално време", каза проф. Петър Петров - управител на болница "Свети Мина".

За да се скъси максимално времето за реакция, лекарите се надяват на оптимизация. И отправят апел към IT сектора за съдействие.

"Защото към настоящия момент това е таблица, достъпна за всички, а тези
таблиците малко по-тромаво се работи с тях, така че ако ни се изработи приложение от някоя IT фирма, ще бъде страхотно", каза проф. Петър Петров - управител на болница "Свети Мина".

Добрият пример: Управител на болница в Пловдив се включи в дежурствата на COVID отделение

През това време поредно повикване със съмнения за COVID инфекция вдига на крак екип на спешните медици.

"Да, отиваме да видим. Човекът е положителен, има някакви оплаквания. Ще видим дали сме за болница или не", каза д-р Костадин Кузмов.

До дни новият механизъм трябва да заработи пълноценно. Той ще дава информация за 605 легла в COVID отделенията в Пловдив и региона. Достъп до информационната система ще има и министерството на здравеопазването.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моуриньо се надява поне на равен в Разград
Моуриньо се надява поне на равен в Разград
Още тенисисти отказаха да участват на "Sofia Open"
Още тенисисти отказаха да участват на "Sofia Open"