НОВИНИ

Предварително съгласие: Обвързват евросредствата с върховенството на закона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:09, 05.11.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Европа

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързването на получаването на средства от европейския бюджет с върховенството на закона.

Според докладчика от Европарламента евродепутата от Финландия Петри Сарвамаа споразумението е крайъгълен камък за защита на ценностите в ЕС. За първи път се създава механизъм, който ще спира финансирането за правителства, които не зачитат върховенството на закона.

Новото правило ще се прилага не само в случаи на злоупотребява с евросредства, корупция или измами, а също така и при системно нарушаване на основните ценности на ЕС, които всички държави-членки трябва да зачитат, като свобода, демокрация, равенство и зачитане на правата на човека, включително правата на малцинствата. Данъчните измами и укриването на данъци също могат да се считат за възможни нарушения.

Без евросредства за правителствата, които не спазват върховенството на закона

Механизмът ще има и превантивен аспект: той ще може да бъде задействан не само, когато е установено нарушение, което пряко засяга бюджета, но и когато съществува сериозен риск за това. По този начин се гарантира, че механизмът предотвратява възможни ситуации, при които средствата от ЕС могат да финансират действия, които са в противоречие с ценностите на ЕС.

За да се гарантира, че крайните бенефициенти, които зависят от подкрепата на ЕС - като студенти, фермери или неправителствени организации, няма да бъдат наказани за действията на техните правителства, евродепутатите предложиха те да могат да подадат жалба до Европейската Комисията чрез онлайн платформа. Комисията също така ще може да прави финансови корекции, като намалява следващата част от помощта на ЕС за съответната държава.

78% от българите искат евросредствата да се обвържат с правовата държава

Евродепутатите успяха да съкратят времето, което институциите на ЕС ще имат за приемане на мерки срещу държава-членка, ако се установят рискове от нарушаване на принципа на правовата държава, до максимум 7-9 месеца (предложението на Съвета беше 12-13 месеца). След като установи наличието на нарушение, Комисията ще може да предложи задействането на механизма. След това Съветът ще има един месец да приеме предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство.

Договореният компромис сега трябва да бъде одобрен и от Парламента и Съвета.

ЕС предстои да одобри новия седемгодишен бюджет в размер на 1,824 трилиона евро. 750 милиарда евро от него ще бъдат насочени към възстановяването на икономиката, пострадала от пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков надъхва ЦСКА: Накарайте "младите момчета" да остареят!
Стоичков надъхва ЦСКА: Накарайте "младите момчета" да остареят!
Хашим Тачи подаде оставка
Хашим Тачи подаде оставка